Endnu en sag om respiratorbrugere, der lades i stikken – gør dog noget!

Region Hovedstaden er nødt til at gøre op med den økonomitænkning, der gang på gang skaber farlige og uholdbare situationer for respiratorbrugere i regionen. 

“Vi får mange henvendelser fra respiratorbrugere, der klager over, at det vrimler med forskellige folk i deres hjem, ofte også vikarer, som de kun ser den ene gang. Det er kun et halvt år siden, at Region Hovedstaden måtte fratage et firma hele 24 respiratorbrugere efter gentagne “leverancesvigt”, som de så smukt kalder det”, fortæller Jørgen Lenger.

Det kunne man læse på Muskelsvindfondens hjemmeside i tirsdags efter det i et indslag på TV2 Lorry mandag aften kom frem, at den 54-årige spastiker og respirationsbruger Lars Lindqvist har været uden det opsyn fra det private plejefirma, CareLink, som Region Hovedstaden efter udbud har indgået aftale med og som Lars Lindqvist er afhængig af hjælp fra døgnet rundt. 

Det er ikke første gang, at TV2 Lorry er på besøg hos Lars Lindqvist om dette emne. Allerede i august 2016 bragte TV2 Lorry et indslag om nøjagtigt den samme problematik. På TVs hjemmeside kan man læse, at når firmaet aflyser vagter, skal Lars Lindqvists forældre køre 100 kilometer fra deres hjem i Gørlev for at støtte deres søn. Man oplyser også, at siden juni måned sidste år Lars Lindqvists forældre været hos ham 32 gange, fordi CareLink ikke har levet op til den forpligtelse man har indgået aftale om.

Jørgen Lenger fortæller videre på Muskelsvindfondens hjemmeside, at i de tilfælde “…må pårørende træde til, eller også er man nødt til at blive indlagt på Respirationscenter Øst. Her kan man så ligge og fylde op i en seng, hvor der ellers kunne ligge et menneske, der har brug for behandling, og som så ikke får den nødvendige behandling! Med andre ord vedrører problemet ikke nødvendigvis kun den pågældende selv.”

Sammenholdt med det, Jørgen Lenger siger øverst i denne artikel handler det ikke om, at der er et firma, der har nogle svipsere, men om hele den måde Region Hovedstaden giver firmaer et monopol på opgaver, man så ikke er i stand til at løse.

Det er ganske enkelt uholdbart, at Region Hovedstaden af åbenlyst økonomiske grunde laver aftaler med firmaer, der alene baserer sig på økonomiske parametre. Og det løses ikke ved at at Regionen pendler videre til et nyt firma, der så får lov til at prøve kræfter med opgaven.

Den helt store fejl ligger i den økonomitænkning, der ligger bag, og den forsvinder først i det øjeblik Regionen i stedet tænker i kvalitet og sikkerhed for borgerne.

Problemet er for Jørgen Lenger at se ganske enkelt: “Regionen burde have lært lektien fra tidligere sager og efterhånden have forstået, at deres konstruktion med rammeaftaler og firmaer med monopol måske nok kan begrundes i økonomi, men på ingen måde kan begrundes i borgernes behov for behandling og hjælp. Det er meget sigende, at disse aftaler med plejefirmaer indgås af Regionens Center for Økonomi, der næppe nogen sinde har mødt en respiratorbruger. Så problemet ligger simpelt hen i Region Hovedstaden tilgang til respirationsbehandlingen”, siger han.

Det er sørgeligt, at økonomifolk kan få lov til at få så meget indflydelse, at de i bogstaveligste forstand kan få lov til at skabe en meget grundlæggende usikkerhed i menneskers liv.

Jeg kan kun tilslutte mig den lige så enkle løsning, som Jørgen Lenger foreslår: at brugerne selv får lov at vælge det firma, der skal levere hjælpen. I det tilfælde vil man stadig kunne konkurrere – ikke som nu på økonomi, men på kvalitet, når nu konkurrenceparametret betyder så meget for Region Hovedstaden.

 

 

Se de to indslag om Lars Lindqvist på TV2 Lorry og læs mere om sagen her: 

05. aug 2016 kl. 20:12 http://www.tv2lorry.dk/artikel/spastiker-i-livsfare-lars-svigtes-af-vikarbureau

27. feb 2017 kl. 20:47 http://www.tv2lorry.dk/artikel/spastiker-i-livsfare-plejefirma-aflyser-vagter-igen-og-igen

Læs Muskelsvindfondens indlæg “Lad borgerne vælge selv” her: https://muskelsvindfonden.dk/nyheder/lad-borgerne-vaelge-selv/

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden. Medlem af Muskelsvindfondens repræsentantskab.Tidligere kontaktperson for Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg og formand for DH I Ringsted. Formand for Ringsted Handicapråd fra 2006 til 2022. Byrådsmedlem for SF 2002-2010 og fra 2011-2021 for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Nyheder og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *