Lad politikere om politik


Klub Svanen var på byrådsmødet sidste mandag. Hele 2 gange. Først under budgettet, hvor et fornuftigt byråd efter forslag fra Danske Handicaporganisationer bevilgede 65.000 kr. så klubben ikke får forringet deres aktiviteter, som der ellers var lagt op til. Dernæst under en orientering til udvalg og byråd, hvor administrationen gerne ville lægge nogle forringelser ind.

Det er muligt, at nogen opfatter dette som en meget lille sag, men der er flere vigtige og principielle tiltag i det. Derfor bliver det en lidt længere beretning.

Klub Svanen er en aftenklub i Ringsted for personer over 15 år, som har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Klubben har ca. 85 medlemmer. I november 2017 vedtog Byrådet at ændre Klub Svanen fra et selvejende til et kommunalt tilbud med virkning fra 2018. Baggrunden for at omlægge klubben til et kommunalt tilbud var, at den tidligere konstruktion var uklar og ikke til fulde opfyldte kravene til en selvejende institution i forhold til bl.a. økonomi og arbejdsgiveransvar.

Byråd og fagudvalg bad i forbindelse med omlægningen om at blive orienteret om implementeringen i en opfølgningssag.Den kom på Handicaprådets møde 12. september, hvor Handicaprådet udtalte, at man vurderer, at der med nedjusteringen i antallet af weekendture er sket en ændring i forhold til de oprindelige forudsætninger for at omlægge Klub Svanen til et kommunalt tilbud. DH-siden meddelse samtidig, at man påtænkte at indarbejde problemstillingen i høringssvar til budgetforslag 2019, hvilket DH gjorde  i et høringssvar, der kan læses via linket her til DH-Ringsteds hjemmeside.

I Social- og Arbejdsmarkedsudvalget valgte man efterfølgende at tage orienteringen til efterretning med bemærkningen om, at udvalget anbefaler der skal laves en budgetsag i indeværende år med henblik opretholdelse af det hidtidige serviceniveau i relation til weekendarrangementer.

Tilbage til de mere principielle sider af sagen.

For det første er 65.000 kr mange penge ud af et samlet budget på 500.000 kr for klubben, der har mange brugere og gennem mange år har været et rigtigt godt og vellidt tiltag blandt den gruppe borgere, der er i målgruppen… og iøvrigt også det eneste.

Antallet af medlemmer er ca. 85, og fremmødet er højt med ca. 40-45 deltagere på klubaftenerne, hvilket bl.a. viser, hvilken betydning klubben har for brugerne.

For det andet er det uhørt, at administrationen i en orientering til Social- og Arbejdsudvalget vælger at putte ind, at man skærer 65.000 i aktiviteterne, fordi der ved overgangen til et kommunalt tilbud skal bruges flere lønkroner.

Det er en svær grad af politisk indblanding, når administrationen skriver i sagsfremstillingen at “…Administrationen vurderer, at færre weekendture kan opleves som en forringelse for klubbens medlemmer, men at det er nødvendigt for at overholde klubbens budget, og at det ikke har en betydning for klubbens kerneydelse, som er klubaftenerne…” Der er i administrationens sagsfremstilling ikke nævnt noget om, hvor høj deltagelsen er ved de omtalte weekendture.

Borgmesteren måtte på byrådsmødet medgive, at sagsforløbet ikke var “smukt”, som det fremgår af videoklippet øverst på siden.

Både den erkendelse og at byrådets enstemmigt bakkede op om bevillingen er naturligvis smukt, men der er god grund til at vi også i fremtiden er på vagt over for, at administrationen ikke gentager den slags tiltag.

Det er iøvrigt ikke første gang Klub Svanen har været nævnt i forbindelse med administrationens forslag til enten omstruktureringer eller besparelser inden for de senere år. Hver gang er det blevet afvist politisk, men ofte desværre først efter en lang og utryg proces for denne gruppe borgere, der i forvejen er sårbare og bekymrer sig om, hvad der nu skal ske med deres gode klubtilbud.

Nu skal jeg nok lade være med at skrive mere om Klub Svanen. Naturligvis forudsat, at der ikke kommer nye forsøg på at ødelægge dette gode tilbud. Så må vi igen larme og skabe opmærksomhed.

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden. Medlem af Muskelsvindfondens repræsentantskab.Tidligere kontaktperson for Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg og formand for DH I Ringsted. Formand for Ringsted Handicapråd fra 2006 til 2022. Byrådsmedlem for SF 2002-2010 og fra 2011-2021 for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Byråd/Enhedslisten/Politik, Handicapdebat, Nyheder og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *