Værd at tænke over…

Værd at tænke over omkring kapitalismen – og hvorfor opgøret med den er så forbandet svær…

I sin bog “Samtaler med min datter om økonomi – en kort historie om kapitalisme” fortæller den græske økonom Yanis Varoufakis i forordet en lille anekdote om Niels Bohr, hvor han udleder en ganske sigende pointe…

“…En weekend engang i 1930’erne fik Bohr besøg af en kollega i sit sommerhus. Gæsten, der havde lagt mærke til en hestesko over Bohrs hoveddør, sagde med et glimt i øjet:

“Undskyld hr. professor, men De tror da vel ikke på, at en hestesko beskytter imod uheld?” Hvortil Bohr svarede: “Nej, nej, naturligvis ikke, men min hushjælp fortæller mig, at den virker, selv hvis man ikke tror på den.”

Bohrs svar rammer hovedet på sømmet i forhold til, hvordan de fleste mennesker – inklusive økonomerne – har det med økonomien. Ligesom Bohrs hushjælp bliver de ved med at håbe på, at “markedsøkonomien” – deres egen private hestesko – i sidste ende vil komme dem til undsætning, også selvom de ikke tror på den…”

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden. Medlem af Muskelsvindfondens repræsentantskab.Tidligere kontaktperson for Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg og formand for DH I Ringsted. Formand for Ringsted Handicapråd fra 2006 til 2022. Byrådsmedlem for SF 2002-2010 og fra 2011-2021 for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Nyheder og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *