Tirsdage med Morrie – en samtalebog mellem Mitch Albom og Morrie Schwartz

 

0978076790592_500X500“l begyndelsen af livet, når vi er børn, har vi brug for andre for at overleve, og ved slutningen af ​​livet, når du får det ligesom mig, har du brug for andre til at overleve. Men her er hemmeligheden: i tiden her imellem har vi også brug for andre. ”

Morrie Schwartz (tirsdage med Morrie)

For kort tid siden læste jeg en lille bog af den amerikanske journalist Mitch Albom – ‘Tirsdage med Morrie’ (Tuesdays with Morrie) hedder den. Det er en samtalebog mellem Mitch Albom og hans tidligere professor i sociologi på universitetet, Morrie Schwartz, skrevet i 1997 efter 16 år, hvor de ikke har set hinanden. Morrie har i mellemtiden fået ALS og er derfor blevet ganske afhængig af hjælp fra andre.

tuesdays-with-morrieDe to har en række samtaler, delt op i emner. Ovenstående citat er hentet fra et kapitel om vores kultur, som jeg synes på ganske fortræffelig vis fortæller noget vigtigt om den måde vi i vores samfund ser på begrebet afhængighed. Morrie Schwartz er i stand til at bruge hele sin sociologiske baggrund til at analysere sin egen situation og ud fra det trække mange guldkorn frem, som er mildest talt berigende. Mitch Albom har levet et hektisk liv som sportsjournalist og får, hvad man må kalde lidt af en øjenåbner ved gensynet med hans læremester. Derfor ikke underligt, at den har undertitlen ‘- en gammel mand, en ung mand og livets største lære’.

At vi kommer til verden afhængig af andre bør vel være temmelig indlysende. At vi som gamle igen bliver afhængige er ikke ukendt, selv om det er knapt så konsekvent. Mange ældre klarer sig helt uden hjælp eller med ganske lidt hjælp, men alligevel er det tydeligt, at en del ældre får et helt naturligt hjælpebehov. Det sker også for mennesker, der kommer ud for en ulykke, eller, som i Morrie Schwartz’ tilfælde påvgrund af en invaliderende sygdom.

Denne lille bog er en bekræftelse på, at selv om afhængigheden af andre åbenlyst er mere synlig i nogle livsfaser, så er den en trofast følgesvend hele tiden. Den trænger sig knapt på meget på i de faser, hvor vi ‘kan det hele’. Det er i selvsamme faser, at nogen lever i enfoldigheden, at de kan det hele selv og at fællesskabet både hæmmer deres frihedstrang og er en økonomisk belastning for disse usårlige i det omfang, de ikke kan unddrage sig at bidrage til fællesskabet.

Ikke mindst det handicappolitiske perspektiv i hele denne debat formår Mitch Albom og Morrie Schwartz at få frem i diskussionerne, der er stramt bygget op om temaerne, som de er nået frem til er vigtige og derfor optager på bånd ved deres sammenkomster tirsdag eftermiddage. Efter Morrie Schwartz’ død bearbejder Mitch Albom materialet til bogen, og det resulterer i, at der ikke blot kommer en god bog ud af det, men også en TV-film med samme navn, som havde premiere i 1999 med en veloplagt Jack Lemon i rollen som Morrie Schwartz.

Bogen blev udgivet på dansk på Borgens forlag i 1999, men er udsolgt fra forlaget. Den kan dog muligvis findes antikvarisk. Den amerikanske udgave findes som e-bog.

Filmen kan uden danske undertekster ses på YouTube.

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden. Medlem af Muskelsvindfondens repræsentantskab.Tidligere kontaktperson for Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg og formand for DH I Ringsted. Formand for Ringsted Handicapråd fra 2006 til 2022. Byrådsmedlem for SF 2002-2010 og fra 2011-2021 for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Handicapdebat, Læs, Nyheder. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *