Få, men nøje udvalgte tabere

Det er simpelthen helt uanstændigt, at regeringen og Dansk Folkeparti nu skubber de svageste i samfundet ud over kanten. Bl.a. de nye regler omkring kompensation for tabt arbejdsfortjeneste får voldsomme konsekvenser for familier med børn, der har muskelsvind eller et andet alvorligt handicap. I mange af disse familier er en af forældrene i kortere eller længere perioder nødt til at blive hjemme og passe barnet i forbindelse med rygoperationer og andre nødvendige indgreb. Det har de hidtil kunnet gøre uden at familiens forsørgelsesgrundlag ramler, fordi der har været en en rimelig kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. Regeringens nye regler truer familiernes økonomiske grundlag. Man går entydigt efter de, der er nemmest at skubbe ud over kanten. Det er et helt urimelig ekstra pres at lægge på disse familier, som vi i Muskelsvindfonden tager afstand fra.
Det vil betyde, at mange familier kan blive nødt til at overlade pasningen af deres alvorligt syge eller handicappede børn til andre for eksempel kommunalt ansatte hjælpere eller døgn- og daginstitutioner. Det i sig selv kan meget vel være en fordyrelse, så besparelsen på denne konto er i sig selv tvivlsom.
Derfor kan vi i Muskelsvindfonden heller ikke se, at der er noget sparet ved at skulle ansatte hjælpere eller ekstra personale i institutioner for at passe nogle børn, som familierne i virkeligheden ønsker at passe selv i de perioder, det er nødvendigt. Endelig er der også børn med helt særlige vilkår, som ikke vil kunne passes udenfor hjemmet. De familier rammes helt urimeligt hårdt.
Vi er rystede over regeringen og ikke mindst over, at Dansk Folkeparti, der hidtil har prøvet at markedsføre sig som regeringens sociale samvittighed, vælger at stå bag så familie- og handicapfjendsk en plan med så drastiske konsekvenser for familier, der har børn med et handicap. Der sker i øjeblikket en forråelse over for de svageste i vores samfund og det er utilbørligt, uanstændigt og et stærkt brud på den tradition for solidaritet, der har været gældende i dette land i årtier.
Udover disse forringelser har regeringaftalen med Kommunernes Landsforening lukket op for, at mennesker med handicap i den kommende tid rammes meget hårdt, når der skal lægges budgetter i kommunerne. Rgeringen har, stadig med hjælp fra Dansk Folkeparti, lukket op for, at der skal ske ændringer i den sociale lovgivning, som betyder, at den gruppe af mennesker, der har mest behov for hjælp, rammes hårdt. Det sker blandt andet takket være et eksempelkatalog udarbejdet af Kommunernes Landsforening med socialdemokraten Jan Trøjborg i spidsen. Humlen i dette katalog er at bevise, at mennesker med handicap er for dyre for samfundet – og at vi derfor må ændre sociallovgivningen. Det at man vil ændre lovgivningen blot fordi man kan komme med eksempler på, at ankesager ikke har bakket op om kommunernes politik er en meget alvorlig trusset mod retssikkerheden som store dele af den danske befolkning bør være på vagt over for.
Regeringsaftalen betyder, at man har udvalgt få og meget svage grupper som mennesker med handicap, arbejdsløse og ældre med omhu, som skal bære prisen for en falleret kriseløsning og for bankpakker, skattelettelser til rige og andre former for skævvridninger af samfundet, mens den almindelige borger ikke bliver ramt i nær samme grad. Så kan vi opretholde illusionen om, at vi alle har det godt. Det har vi ikke – i fremtiden.
Jan Jakobsen
Bestyrelsesmedlem i Muskelsvindfonden

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet). Aktiv i Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg, formand for DH I Ringsted. Tidligere formand for Ringsted Handicapråd og tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Handicapdebat. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *