Den standende diskussion om de stadig stigende udgifter på handicapområdet har nogle alvorlige konsekvenser, som jeg synes, det er nødvendigt at have fokus på.
Lovgivningen er heldigvis endnu ikke lavet om, selv om det har været et ønske fra KL. Denne organisation har i sin bestyrelse et flertal bestående af Socialdemokraterne og SF. Det fortæller jo en del om, hvad vi kan vente i fremtiden, hvis det ikke lykkes at etablere en stærk opposition til venstre for disse to partier, der kan være med til at holde dem på ret folkelig kurs.
Vilkårene for retssikkerheden er begrundet i, at hver enkel kommune under henvisning til, at de har et serviceniveau tillader sig at tolke lovgivningen, som det passer ind i den enkelte kommunes kram. Resultatet er, at man tolker på noget, som ofte er et helt forkert grundlag. Ofte er det nede i enkeltsituationer, som skal gennem en ankesag for at blive afgjort.
Det er de færreste brugere af det sociale system, der har overskud til at anke. Ofte drejer det sig om familier, der har travlt med at holde sammen på det hele og som ingen steder fra får den nødvendige støtte, med mindre man er medlem af en organisation, der på frivillig basis yder vejledning. De tider er forbi, hvor kommuner tager rådgivning og vejledningspligt alvorligt. Den udmyntes i et fortrykt papir, hvori det hedder at en afgørelse kan ankes. Det betyder, at de mennesker, der ikke har en stor organisation i ryggen, bliver totalt retsløse og må finde sig i kommunernes legen kispus med dem.
Den seneste udvikling betyder i øvrigt, at selv store handicapforeninger har meget svært ved at følge med. Antallet af sager er så kraftigt stigende, at også disse foreninger må sige nej til at påtage sig det store arbejde at udforme klagesager til de Sociale Nævn.
I mange tilfælde kan det også være ligegyldigt, for kommunerne bruger ifølge mine erfaringer deres ressourcer på at undgå at betale for en ydelse her og nu. Begrundelsen kan være nok så søgt. Der er tale om en afgørelse, som kun kan ændres gennem en klagesag, som i øvrigt er uden opsættende virkning. Nogle gange får kommunerne et drag over nakken for en forkert afgørelse, men det sker selvsagt kun i de situationer, hvor en borger formaster sig til at anke en afgørelse – og det er som sagt de færreste. Desuden bruger man også ressourcerne på at beskrive, hvor en lignende situation ikke ligner et tidligere tilfælde, så der er hjemmel til at afgøre noget andet end udfaldet af en ankesag, som en borger har ret i.
Umiddelbart skulle man tro, at man gennem praksisundersøgelser af sagsbehandlingen i kommunerne, som Ankestyrelsen gennemfører, vil være i stand til at opfange urimeligheder i den kommunale sagsbehandling. Det kan vi dog på ingen måde være sikker på. Et godt eksempel er, at Ankestyrelsen på et tidspunkt gennemførte en praksisundersøgelse vedrørende boligændringer. Her undersøgte man sager, hvor borgerne havde fået bevilget det, de havde ret til og man kunne med rette sige, at kommunerne overholdt lovgivningen. Hvad vi imidlertid ikke fik svar på, var, hvordan det så ud med de sager, hvor borgerne ikke fik ret.
Situationerne ovenfor er desværre ikke tænkte, men en praksis, der er godt på ind i den kommunale sagsbehandling. Det rejser spørgsmålet, hvordan vi tackler det. Umiddelbart er der kun et svar: det stiller meget høje krav til de kommunale handicapråd, som vi i fremtiden må have meget mere på banen i overvågningen af forvaltningernes for mig at se noget provisoriske gøren og laden. Vi skal i langt højere grad turde bruge handicaprådene som en kampplads for urimelig sagsbehandling naturligvis set med de principielle briller og uden at gå ind i enkeltsager. Vi skal også gøre brugerne af det sociale system opmærksomme på de redskaber, der findes til at støtte og arbejde for at udvikle disse redskaber med henblik på, at lovene bliver overholdt med hensyn til rådgivning og vejledning. Når kommunerne ikke vil, må det være en statsopgave at stille ressourcer til rådighed.
Velkommen på mit site
SØG PÅ SIDERNE:
-
HER ER DE 10 NYESTE INDLÆG:
- Fredag den 9. august modtog jeg et meget pænt brev i min e-boks 10. august 2024
- “Historisk stor protest mod regeringens planer på handicapområdet” 31. maj 2024
- Bak op om demonstration 22. maj 4. maj 2024
- Jeg er stoppet som formand for DH-Ringsted 24. april 2024
- Regelforenklinger, nedskæringer eller same shit vi har set siden kommunalreformen i 2006? 6. marts 2024
- Vi skal huske, hvad vi kæmper for! 4. februar 2024
- Fanden galeme nej, så let skal de ikke slippe! 13. januar 2024
- Gammel artikel fundet 2. november 2023
- Asocialt og uansvarligt 15. september 2023
- Kommentar til kommuneaftalen 2024 31. maj 2023
KONTAKT MIG
Du kan kontakte mig gennem "Kontakt", som du finder i top-menuen. Den leder dig til en formular, du kan bruge, hvis du har forespørgsler vedrørende foredrag/oplæg eller hvis du vil vide noget, du ikke kan finde på siderne.AKTUELLE FOREDRAG:
Foredrag: “At leve med et handikap” (vis i fuld skærm)
Læs mere her: Foredrag
Foredrag: “Kun når vi blander os tæller vi (vis i fuld skærm)
Læs mere her: Foredrag
VIDEOER:
Et minut med muskelsvind (vis i fuld skærm):
En serie videoer, jeg har lavet. På hver deres måde fortæller de kort om at leve med muskelsvind.Du kan se dem alle som playliste her: Playliste 1 minut med muskelsvind
DEBAT OM HANDIKAP OG AKTIV DØDSHJÆLP/AKTIV LIVSHJÆLP:
Om “Ikke Død Endnu”:
Ikke Død Endnu er en dansk græsrodsorganisation grundlagt i 2017. Vi samler mennesker med handikap og vores allierede i modstanden mod institutionalisering af aktiv dødshjælp. Læs mere her
Ikke Død Endnu har lavet en række videoer om, hvorfor vi er imod aktiv dødshjælp. Her kan du se Sarah Glerups video:Mine indlæg imod aktiv dødshjælp:
Kronikker, artikler og blogindlæg, jeg har skrevet, som berører aktiv dødshjælp. Find dem her
NAVIGATION:
Her kan du hurtigt finde bestemte typer indlæg eller indlæg fra en bestemt periode:Se alle Blogs og Kategorier:
Alle Blogindlæg (månedsvis)
Kommentarer til indlæg:
Du kan skrive kommentarer til de enkelte indlæg her på min hjemmeside.Læs mere om hvordan du kommenterer indlæg og om god tone i kommentarer: Kommentér mine indlæg
FØLG MIG PÅ SOCIALE MEDIER
Facebook
Min Facebook-sideFacebook
“At leve med et handicap” – nyt om mine foredragX (tidl. Twitter)
Min profil på XInstagram
Min profil på Instagram
LinkedIn
Min LinkedIn-profil