Kommentar på socialminister Karen Hækkerups fb-side efter forlig om reform af førtidspension og fleksjob.

Den 30. juni kl. 21.26 skrev socialminister Karen Hækkerup på sin Facebookside:

Så kom reformen i hus. Det er en god reform, fordi den hjælper unge mennesker der kæmper med problemer, så de reelt får hjælp til at få styr på livet og hvis det er muligt, få opbygget en arbejdsevne. Vores samfund skal ikke opgive unge mennesker. Derfor laver vi ressourceforløb, som vil betyde at der samarbejdes til gavn for dem, der ellers uden den rette hjælp, alt for tidligt bliver pensionister. Der er nogle der naturligvis skal have en førtidspension – også som 18 eller 20 årige og det kan man stadig få. Men for nogens vedkommende kan man undgå det, hvis man får den rette hjælp. Og hvis myndighederne samarbejder bedre om hvordan de kan tilrettelægge hjælpen. Er glad for at socialrådgiverne bakker så positivt op!

Det gav, som en kommentar blandt mange andre på siden, anledning til at jeg den 1. juli skrev:

Jeg vil nøjes med at sige ministeren tak for hendes kæmpe indsats for at gøre min indtjening 25% mindre end før som fleksjobber. Jeg har aldrig været højtlønnet, men mister alligevel en væsentlig del af mit indtjeningsgrundlag. Alle regeringens spin og løgne om, at det kun er de højtlønnede, der rammes i fleksjobreformen, kommer ministeren jo kun igennem med, fordi den kritiske journalistik er død. Det kan dog mærkes i vores økonomi, skal jeg hilse og sige.

Vi skal også huske beskæftigelsesministerens kloge ord om, at Socialdemokraterne i alt for mange år har fokuseret alt for meget på, at mennesker skulle have noget at leve af og ikke noget at leve for. Så nu fjerner hun noget at leve af og håber på, at vi finder noget at leve for – i den sikre forvisning, at det nok skal gå lettere, nu vi skal ud som løntrykkere.

Jeg har et handicap, der ikke forsvinder. Jeg har muskelsvind i svær grad. Uanset de damers tro på egne evner, så kan hverken socialministeren eller beskæftigelsesministeren tale dette væk. Mln arbejdsevne bliver om noget mindre. Jeg kan altså ikke ‘bare’ arbejde mere, som jo ellers også er devisen hos disse nyliberale politikere.

Det betyder dog heller ikke så meget – for jeg er arbejdsløs. Faktisk fyret fra Socialstyrelsen, som hører under socialministerens eget ministerium i år på grund af nedskæringer. Så alle de gode ord om at vi alle har et ansvar for at skaffe arbejdspladserne til mennesker med handicap lyder temmelige hult – for at være meget diplomatisk.

I det hele taget skøjter alle forligspartierne hen over det centrale spørgsmål: hvor skal arbejdspladserne komme fra? Hver gang mødes det spørgsmål af en larmende tavshed – eller pop-svaret: det er en fælles opgave. Det skaber ingen arbejdspladser!

Til jer, der støtter ministeren: det er let at rose en lovgivning og se alt det positive, når man ikke selv bliver ramt. Det gælder naturligvis også ministeren. Vi er nogle, der trods alt havde forventet lidt mere empati – indlevelsesevne i andres situation – af en socialdemokratisk ‘ledet’ regering.

Der er gode elementer i aftalen. Men forbedret sagsbehandling osv har der været talt om i mange år og det har på ingen måde været afhængigt af denne reform ud over at det har været et godt og virkningsfuldt hold-kæft-bolche til Bettina Post.

Jeg forventer ikke, at socialministeren svarer på dette indlæg.

Men stor tak skal da lyde!

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet). Aktiv i Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg, formand for DH I Ringsted. Tidligere formand for Ringsted Handicapråd og tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Handicapdebat, Nyheder. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *