Er arbejdsmarkedet rummeligt?

rummeligI forlængelse af min opfordring forleden til at handicap kommer ind i debatten op til folketingsvalget vil jeg gerne henvise til denne undersøgelse, som vi i Ringsted fik gennemført lige inden de lokale beskæftigelsesråd (LBR) lukkede og slukkede. Jeg tror, det er den eneste af denne slags, der er gennemført i Danmark.

Resultatet er skræmmende. Jeg nøjes med at gengive sammenfatningen. Der er ingen grund til at tro, at det er meget anderledes end i resten af landet, så jeg mener det kan danne grundlag for spørgsmål om 1) hvordan vi får skabt blik over den samlede situation og 2) hvad de politiske partier vil gøre for at skabe de mere  målrettede indsatser, der er brug for, hvis man mener noget med det rummelige arbejdsmarked.Analysens hovedresultater

Resultater om personer med funktionsnedsættelse blandt jobcentrets målgrupper

820 personer skønnes at have funktionsnedsættelse i jobcentret – det svarer til 75 pct.

Der er i øjeblikket knap 1.100 personer i Ringsted, der enten modtager, kontanthjælp, uddannelseshjælp, revalidering, ledighedsydelse eller ressourceydelse. Af de 1.100 ydelsesmodtagere estimeres ca. 820 personer at have funktionsnedsættelse. Dermed udgør antallet af personer med funktionsnedsættelser 75 pct. på tværs af de analyserede målgrupper.

Funktionsnedsættelsen ses næsten altid som en væsentlig barriere for at komme i job

I mere end 90 pct. af tilfældene vurderer sagsbehandlerne, at funktionsnedsættelsen er en væsentlig barriere for job. Det betyder samlet set, at 68 pct. af alle borgere i de analyserede målgrupper i jobcentret har en funktionsnedsættelse, som vurderes at være af væsentlig betydning for deres beskæftigelsesmuligheder.

90 pct. af de aktivitetsparate har funktionsnedsættelse

Analysen viser, at funktionsnedsættelse især knytter sig til de udsatte ydelsesgrupper. Inden for de fleste af de undersøgte målgrupper har alle – eller næsten alle – en funktionsnedsættelse. Det gælder inden for revalidering, ledighedsydelse og ressourceforløb, hvor 100 pct. af målgruppen har funktionsnedsættelse, og det gælder indenfor aktivitetsparat kontant- og uddannelseshjælp, hvor 90 pct. har funktionsnedsættelse. Blandt de jobklare kontanthjælpsmodtagere er tallet markant lavere.

Voksne med funktionsnedsættelse er typisk ældre end målgruppen i øvrigt

Der er en tendens til, at personer over 30 år med funktionsnedsættelse typisk er en kvinde, har dansk oprindelse, og er ældre end målgruppen generelt set. Uddannelsesmæssigt har omkring 43 pct. af personkredsen over 30 år enten ingen eller højest grundskole eller ungdomsuddannelse, mens knap halvdelen har en kompetencegivende uddannelse.

Lang varighed på offentlig forsørgelse og begrænset joberfaring

Analysen viser, at både målgruppen over og under 30 år har haft en lang varighed på offentlig forsørgelse. Hele 82 pct. af personkredsen over 30 år har modtaget offentlig forsørgelse i over 2 år, mens tilsvarende er gældende for 42 pct. af de unge under 30 år. Den gennemsnitlige varighed for gruppen over 30 år er 4,8 år.

Samtidig er joberfaringen relativt begrænset for offentligt forsørgede med en funktionsnedsættelse. Personer over 30 år har i de seneste 5 år haft ca. 5 måneders beskæftigelse i gennemsnit svarende til 9 pct. af tiden i den 5-årige periode. Kontanthjælpsmodtagerne er en af de grupper, som har mindst joberfaring, mens revalidender har mest joberfaring (revalidender har i gennemsnit været beskæftiget i 25 pct. af tiden de seneste 5 år).

Joberfaringen knytter sig hovedsageligt til de offentlige brancher, handel og transport og industri, hvor personkredsen især har været beskæftiget i jobfunktioner med enten fysisk krævende og mindre krævende arbejde, omsorgsarbejde eller kontorarbejde.

For de fleste er funktionsnedsættelsen af lettere karakter – de fysiske funktionsnedsættelser er mest udbredt blandt de over 30-årige, mens de psykiske er mest udbredt blandt de unge For de fleste er der tale om en lettere form for funktionsnedsættelse. Omkring 39 pct. af borgerne over 30 år i målgruppen har lettere fysiske funktionsnedsættelser, mens 20 pct. har lettere psykiske funktionsnedsættelser. Henholdsvis 7 og 9 pct. har sværere fysisk eller psykisk funktionsnedsættelser. For unge under 30 år er der 54 pct. der har psykiske funktionsnedsættelser og 9 pct. der har fysiske nedsættelser.

Hver tredje over 30 år med funktionsnedsættelse søger mindre fysisk krævende job

Jobsøgningen blandt personer over 30 år, som har funktionsnedsættelser, retter sig især mod job som er mindre fysisk krævende (33 pct.). Derudover er der efterspørgsel efter omsorgsarbejde (10 pct.), kontorarbejde (8 pct.) og arbejde indenfor salg og service (8 pct.). For personer med lettere fysiske funktionsnedsættelser er der 31 pct. af borgerne, som retter deres jobsøgning mod mindre fysisk arbejde, 18 pct. mod kontorarbejde og 14 pct. mod omsorgsarbejde. De jobområder, som efterspørges blandt jobcentrets målgrupper, er samtidig de jobområder, hvor hovedparten af ansatte i fleksjob i dag er beskæftiget.

Personer med lettere funktionsnedsættelser får i gennemsnit lidt flere indsatser end perso- ner med sværere funktionsnedsættelser I løbet af det seneste år har personer med funktionsnedsættelse fået mellem 1-2 forskellige indsatser. Analysen peger på, at der er en tendens til, at personer over 30 år med lettere funktionsnedsættelser typisk er kendetegnet ved at have kortere varighed i offentligforsørgelse og få lidt flere indsatser end personer med sværere eller sammensatte funktionsnedsættelser.

Det højere indsatsniveau for målgruppen med lettere funktionsnedsættelse kan skyldes, at jobcentrets tilbud i højere grad passer til målgruppens behov, mens personer med sværere funktionsnedsættelse i højere grad kan have brug for og modtager indsatser, som ligger udover jobcentrets kompetenceområde.

 

Hele undersøgelsen kan læses her:

http://ringsted.dk/sites/default/files/acadre/mm/Files_2587_2000200/det_rummelige_arbejdsmarked_-_ringsted_2.udgave.pdf.pdf

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet). Aktiv i Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg, formand for DH I Ringsted. Tidligere formand for Ringsted Handicapråd og tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Handicapdebat, Nyheder. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *