Det handler om land!

Der var fulde hus i Ahornhallen, da tre unge palæstinensere fredag aften kiggede forbi for at fortælle om situationen i deres hjemland. De tre unge er ud af en gruppe på 6 unge fra forskellige venstrepartier, som i øjeblikket er i Danmark for at fortælle om livet i deres hjemland. En af de unge fortalte, at han aldrig havde set havet før han satte sig ind i et fly for at komme til Danmark. Han havde derimod prøvet at blive skudt ned for at ramme en israelsk-ejet bil… med et stykke agurk.

Palæstinensisk besøgDe unge kunne berette om en hverdag præget af den israelske besættelsesmagt, der ikke har noget at lade nogen høre, når det gælder undertrykkelse og brutalitet. En hverdag, hvor palæstinenserne til stadighed bliver frataget land og muligheder for at blive boende dér, hvor deres familier, har været bosiddende. Besættelsestropperne beordrer dem til at forlade deres hjem af sikkerhedsmæssige grunde og springer eller rydder husene væk – vel at mærke på de tidligere beboeres regning. De spærrer vejene mellem landsbyer og gør det vanskeligt at færdes mellem byerne uden store omveje. At trodse besættelsesmagten resulterer kun i fængsel eller brutale nedskydninger. Man blokerer for vand og el for at chikanere dagliglivet og tildeler, hvis man får noget, palæstinenserne langt mindre vand end de israelske bosættere tildeles. Man laver vilkårlige anholdelser blandt børn og unge for at knægte lysten til modstand. Inden for de sidste ti år har mere end 40% af alle palæstinensiske mænd været anholdt og siddet i fængsel. En stor del af disse inden for de sidste tre år. Alene inden for de sidste tre år har den oprindelige palæstinensiske befolkning mistet 187 % mere land. Konflikten har stået på i mere end 60 år og generationer af palæstinensere kender kun livet som en nådesløs krig og flugt fra en en brutal besættelsesmagt, der, ligesom deres støtter i USA og andre vestlige demokratier er ligeglad med internationale konventioner.

De unge kunne berette om en hverdag præget af den israelske besættelsesmagt, der ikke har noget at lade nogen høre, når det gælder undertrykkelse og brutalitet.

De unge kunne berette om en hverdag præget af den israelske besættelsesmagt, der ikke har noget at lade nogen høre, når det gælder undertrykkelse og brutali

Demokratiske venstrekræfter må gå sammen med det palæstinensiske folk i deres fredelige demonstrationer mod besættelsesmagten og holde fast i retten til jord og anerkendelse af retten til en selvstændig stat. FNs International Konvention vedrørende bekæmpelse og straf for forbrydelsen Apartheid trådte i kraft den 18. juli 1976. Den slår fast, at udtrykket ”forbrydelsen apartheid” betegner den politik og praksis med raceadskillelse og diskrimination, gælde for umenneskelige handlinger, som begås for at etablere og opretholde en racemæssig gruppes dominans over en hvilken som helst anden racemæssig gruppe og for systematisk at undertrykke denne. Som eksempler nævnes – at nægte et eller flere medlemmer af en eller flere racemæssige grupper retten til liv og personlig frihed, – mord på medlemmer af en eller flere racemæssige grupper, – at påføre medlemmerne af en eller flere racemæssige grupper fysisk eller mental lidelse, at krænke deres frihed eller værdighed, at udsætte dem for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, – vilkårlig anholdelse og ulovlig fængsling af medlemmer af en eller flere racemæssige grupper, – forsætlig forringelse af en eller flere racemæssige gruppers leveforhold i den hensigt helt eller delvist at forårsage deres fysiske destruktion, helt eller delvist for blot at nævne nogle få af de forhold blandt mange, der passer på den israelske stats overgreb mod det palæstinensiske folk. Som konsekvens af mødet blev der iværksat en underskriftindsamling for at få lokale supermarkeder til at undlade at handle med israelske varer – altså en boykot af disse.
Den 18. januar 2013 fremsatte Christian Juhl (EL), på vegne af Enhedslisten et forslag til folketingsbeslutning om anerkendelse af en selvstændig palæstinensisk stat. I forslaget hedder det, at ‘…Folketinget pålægger regeringen at anerkende Palæstina som en uafhængig og selvstændig stat inden for grænserne fra før 1967 og i forlængelse heraf give staten Palæstina fulde diplomatiske rettigheder. Herudover opfordrer Folketinget israelere og palæstinensere til at arbejde for fred og forsoning gennem fredsaftaler baseret på international ret og FN-resolutioner, herunder den gensidige anerkendelse af staten Israel og staten Palæstina…’. Forslaget behandles i Folketingssalen tirsdag 21. maj 2013.
i Europa er Island et af de få vestlige lande og Nato-medlemmer, der har anerkendt Palæstina. Det giver Danmark en enestående chance for sammen med Island at være nordisk foregangsland i en demokratisk og anerkendende proces for fredelig udvikling.
Mødet i Ahornhallen var arrangeret i et samarbejde mellem Enhedslisten i Ringsted, de besøgende venstrepartier og herboende palæstinensere.

Om Jan Vagn Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet), Danske Handicaporganisationer (DH ‐ medlem centrale forretningsudvalg), Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg (kontaktperson), byrådsmedlem for Enhedslisten I Ringsted, formand for DH I Ringsted og for Ringsted Handicapråd.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Nyheder. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *