Nu må jeg altså have luft

Sarah Glerup har gjort handicapbevægelsen den store tjeneste at stille op til  X-Faktor. På trods af kørestol og respirator stiller Sarah op til programmet og viser, at hun er meget mere end fire hjul og en maskine, der giver hende luft, men også kan – synge!

sarahmxDet har skabt debat, for nogen udlægger det straks som et udstyrsstunt, hvor Sarah medbringer såvel hjul som respirator kun med det formål at score billige point. At Sarah ikke kan gå og ikke kan trække vejret tilstrækkeligt og derfor er afhængige af sine tro følgesvende synes at være helt ude af debatten hos de, der mener at have gennemskuet hendes modbydelige stunt og forsøg på at få ynk nok til at fortsætte i programmet.

 

Heldigvis er det et mindretal, der giver udtryk for dette, men det faktum, at debatten opstår, fortæller, at der er mennesker i Danmark, der er ude af stand til at forstå, at selv om man har et handicap, så kan man være andet end handicappet. Jeg tør godt forudse, at kritikken tager til, hvis Sarah fortsætter i programmet.  Også at Sarah vil vinde endnu flere tilhængere og få mere medieomtale – det er jo den måde denne slags programmer virker på: at skabe idoler af drømme.

I den sammenhæng er det vigtigt at holde fast i, at det har været Sarahs erklærede mål at komme igennem X-Faktor på grund af hendes sang og på trods af et handicap. Det har stor værdi for mange med handicap – og er netop med til at skabe modbilleder på nethinden til det at være stakkel.

#jjstrø

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet). Aktiv i Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg, formand for DH I Ringsted. Tidligere formand for Ringsted Handicapråd og tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Handicapdebat, Nyheder, Strøtanker - #jjstrø og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *