Lidt rock


Zenit band

Zenit band omkring 1978: Forrest fra venstre: Jan Torp (trommer), Carsten Larsen (lyd). Anden række fra venstre: Carsten Hansen (bas), Henrik Nielsen (sang), Jan Jakobsen (keyboards), Mogens Jensen (guitar og kor) og Jan Petersen (guitar og sang).

Zenit Band omkring 1978 vil jeg tro: Forrest fra venstre:  Jan Torp (trommer), Carsten Larsen (lyd). Anden række fra venstre: Carsten Hansen (bas), Henrik Nielsen (sang), Jan Jakobsen (keyboards), Mogens Jensen (guitar og kor) og Jan Petersen (guitar og sang).

1970’erne var blandt meget andet kendt for en eksplosiv udvikling i antallet af amatørbands ikke mindst i Ringsted og omegn. Det betød naturligvis at der blev spillet på kryds og tværs. Karakteristisk for tiden var også, at muligvis lød det ikke specielt godt, men vi kunne ihvertfald love, at det var højt. Min lyst til at spille kom i virkeligheden fra min bror, Steen, der bl.a. spillede en del “trio-rock”, dvs. kun bas, trommer og guitar. Steen begyndte at spille i 1966 – og det var jo sjovt som en 11-årig lillebror at være lidt med på sidelinien. Steen har iøvrigt selv beskrevet hele sit musiske liv i sin “Band-Story”, som kan findes her. Steen spiller stadig og har også noget om det aktuelle band »Rock-band’et« på samme side.

Selv begyndte jeg at spille i begyndelsen af 1970’ern. Det var mest for sjov, for jeg har jo aldrig kunnet behandle et keyboard så behændigt som de fleste andre. Alligevel lykkedes det, fordi de, jeg spillede med, var rigtig gode til at tilpasse arrangementer m.v. til de muligheder, jeg nu engang havde. Det har givet rigtig mange gode timer og oplevelser, som jeg nødig ville være foruden. Jeg spiller ikke i dag, men i 2000-2007 arbejdede jeg af ren nysgerrighed med musikprogrammering. Det kom der nogle videoer ud af, som jeg har været så letsindig at lægge på YouTube. Lad være med at tage det for mere end det er: nysgerrig eksperimenteren… Se eksempler her.

Zenit Band. Et lille udsnit - til venstre Jan Petersen og til højre Jan Jakobsen

Zenit Band. Et lille udsnit – til venstre Jan Petersen og til højre Jan Jakobsen

I kølvandet på de mange bands var der også behov for flere øvelokaliteter og her var der brug for, at musikerne organiserede sig. Det blev blandt andet til den lokale forening MAM – Midtsjællands Amatør Musikere. Det gjorde vi blandt andet med udgangspunkt i, at der i forvejen var et godt samarbejde mellem de lokale bands. Allerede i forbindelse med den første Arbejdsløshedsmarch i ca. 1979 var en del bands  gået sammen  om at lave en af det utal af støttekoncerter, som også på det tidspunkt var på mode.

Der er en lidt sjov historie knyttet til Avenue. Da vi samlede besætningen til Avenue, startede det med, at René Tågehøj og jeg talte sammen om, at vi gerne ville lave et band, der knyttede an til de lidt mere symfoniske rocktoner, som var en del f lydbilledet ved overgangen mellem 70’erne og 80’erne. Selv hørte vi en del Genesis og Pink Floyd, hvilket jeg ikke skal udelukke måske smittede lidt af, da vi endelig kom i gang.

Orkestret Thonia med min far, Vagn Jakobsen, i midten. De øvrige kender jeg ikke. Måske kan nogen hjælpe?

Orkestret Thonia med fra venstre Thorkild Christensen, Vagn Jakobsen og Ditlev Nielsen.

Vi havde svært ved at finde en bassist, men gennem et opslag i den dengang lokale pladebutik Hans V. Petersen i Søgade, lykkedes det endelig at komme i kontakt med Jens Ditlev Nielsen, der delte vores musikalske lyster. En trommeslager mente vi at have, da Steen Kristiansen, som jeg havde spillet med i flere omgange, bestemt var interesseret. Vi gik i øvelokalet og de viste sig hurtigt, at vi gik godt i spænd sammen alle fire. Det viste sig også, at Jens’es far, Ditlev i 40’erne havde spillet sammen med min far i et lokalt danseorkester. En lidt morsom detalje. Jeg har fundet et gammelt billede, hvor min far og Ditlev er med. Jeg har ligeledes fundet et foto fra Medborgerhuset med mig, så man aner tidsforskellen mellem fædre og sønner.

Jeg er til venstre med Jens til højre i forgrunden.

Jeg er til venstre med Jens til højre i forgrunden.

Billedet nederst er af Avenue, hvor jeg sidder godt gemt til venstre bag min gamle, tunge Hammond…. som jeg absolut ikke selv kunne slæbe. Til den hørte en lige så tung Leslie, en mixer, 3 yderligere keyboards og to 200 watts kabinetter. Hertil kom alt det andet udstyr et band i hine tider slæbte rundt på. Når vi spillede, blev jeg løftet over på en kontorstol, så jeg kunne dreje rundt mellem de forskellige keyboards. Billedet er fra ca. 1980. Med i Avenue var René Tågehøj (guitar, sang), Jens Ditlev Nielsen (bas, sang), Steen Kristiansen (trommer) og Jan Jakobsen (orgel, synthesizere og stringere).

Avenue - Yamaha Synth og Korg stringer. Uden for synsfeltet en gammel 2-delt Hammond...

Avenue – Yamaha Synth og Korg stringer. Uden for synsfeltet en gammel 2-delt Hammond…

Det er mit håb at denne side udbygges – bl.a. med erindringer og gamle lydfiler. Der har på et tidspunkt været en hjemmeside, der beskrev rocken i Ringsted, men den findes såvidt jeg kan se ikke mere.

Et avisudklip fra Dagbladet i 1980. Det blev taget i forbindelse med starten på Midtsjællands Amatør Musikere (MAM).

Et avisudklip fra Dagbladet i 1980. Det blev taget i forbindelse med starten på Midtsjællands Amatør Musikere (MAM).

Ringsteds rockhistorie fra den spæde start til 1980 er beskrevet i bogen “Ringsted-rock – Da rocken ramte Midtsjælland” af Thomas Gjurup, Jørgen Billing og Arne Rasmussen. Du kan læse Gaffa’s anmeldelse af bogen her. Bogen, der har et meget lokalhistorisk tilsnit, kan købes lokalt hos:
Ringsted Bibliotek, Tvær Allé 1, 4100 Ringsted, tlf: 57 62 70 01
Bog og Idé, Sct Hansgade 9, 4100 Ringsted, tlf: 57 61 00 10
og desuden hos
Sekretariatet for Danmarks Rockmuseum, Rabalderstræde 1, 4000 Roskilde, tlf: 46 31 68 54
Roskilde Museums Forlag, Munkebro 2, 4000 Roskilde, tlf: 46 31 65 04.

 

Avenue live Hotel Postgården 1981 (?) – lydfiler

Don’t Throw your Life Away (Tekst & musik: René Tågehøj). 4:31
Headache (Tekst & musik: René Tågehøj). 7:18
The Chosen Crew (Tekst & musik: René Tågehøj) 14:06
Der er tale om et direkte udtag fra PA-mix, så det er begrænset, i hvilket omfang filerne repræsenterer den “ægte lyd”. Optagelserne er lavet af Ole “Lyd” Rasmussen.

AVENUE