Oplæg på Nordisk Siddesymposium

Onsdag 5. og torsdag 6. september holdt jeg 2 oplæg på Nordisk Siddesymposium 2018, som i år blev afholdt af Socialstyrelsen og de nordiske samarbejdspartnere. Denne gang i København.

Siddesymposiet holdt præ-workshops og konference i København om siddestillinger og mennesker med funktionsnedsættelse.

Min opgave var at bidrage med input omkring brugerinddragelse og lægge en brugervinkel på, hvordan vi løser det at sidde i fx. vores kørestole.

Jeg er “totalt befriet” for faglig viden udover de råd jeg selv har fået – og for nogles vedkommende har overhørt (også med konsekvenser for mig selv).

Men jeg tror, at jeg ved noget om den angst, som griber os i mødet med professionelle, der har løsninger, som langtfra altid er de samme, vi som brugere ønsker os.

Det ene oplæg var om brugerinddragelse i processen, som er en videnskab i sig selv, da det kræver både respekt og empati – og at man er i stand til at “aflæse” de mange brugere, der kommunikerer på andre måder end med sproget.

Det andet oplæg var om mine personlige erfaringer gennem livet. Det bliver straks noget anderledes, når man tager udgangspunkt i sig selv. Jeg, og mange andre tillader jeg mig at tro, ser ikke isoleret på siddestillinger, men på et helt liv, vi skal have til at fungere – og ofte prioriterer vi frihed over “korrekte siddestillinger”.

Da jeg skulle forberede denne session, fandt jeg gamle fotos frem med kørestole og det gik op for mig hvilken udvikling, der har været fra min første manuelle kørestol over min første elektriske til den el-stol jeg bruger i dag. De 2 førstnævnte var firkantede transportmidler, ofte i voksenstørrelse, vi blev “klasket” ned i uden omtanke for at vi brugte dem op til 16-18 timer om dagen.

Jeg havde til lejligheden fået lavet det første foto, der mere beskriver min følelse end hvordan det ser ud i virkeligheden. Alle ved jo at vi i dag ikke regulerer siddeposition med reb… men det fjerner ikke fornemmelsen.

De 2 øvrige fotos er øjebliksbilleder fra selve konferencen, hvor der deltog omkring 400 terapeuter, hjælpemiddelfolk og forskere.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *