Velkommen til ambassadør, der også vil gå i kødet på IT-giganter 

Danmark har udnævnt verdens første digitale ambassadør. En handling, der måske ikke er så tosset endda, når blot vi formår at bringe denne position videre end “en sjov ide” og sætter et alvorligt fokus på både den digitale industri og den udvikling, der har en helt uoverskuelig indflydelse på vores liv – både positivt og negativt. 

Jeg skal skåne for de lange, løftede pegefingre, der ofte rejses om alle de skadelige virkninger hele vores digitale kultur og som ikke mindst sociale medier er belemret med. Jeg deler mange af dem.

Her vil jeg dog sætte fokus på det, der for mig er en vigtig pointe: at den digitale verden har nogle vigtige løsninger, som vi skriger efter, ikke mindst når det gælder kommunikation og handikap. Den digitale verden giver uanede muligheder og kan være et vigtigt frihedsskabende element, når det drejer sig om handikap.

Ofte er det dog kun noget, som IT-giganterne i et vist omfang indtænker i hver deres løsninger.

Jeg vil bruge mig selv som eksempel. Jeg har, omend med en pause, brugt løsninger fra Apple/iOS pga intuitiv brugervenlighed, kreative muligheder og integration mellem stationære og mobile enheder, som jeg er vant til og nødig vil undvære. Efterhånden som der er sket en udvikling i mit handikap og min funktionsevne er blevet mindre, viser kanterne sig imidlertid. Bl.a. kan jeg i dag kun med stort besvær bruge skærmtouch-funktionerne på min iPad og Iphone. Nogen gange slet ikke.

I min nuværende situation (som naturligvis kan ændre sig) kan problemet løses let og elegant hvis jeg blot kan tilslutte en Apple-mus og navigere/skrive med den. Løsningen er mulig med en vis fleksibilitet fra Apple-koncernens side – og for mange mennesker med handikap vil det betyde en valgmulighed for til fordel for Apple-produkterne – altså ikke kun en fordel for os, men også for Apple.

I dag findes findes der perferi-udstyr, der i nogen grad afhjælper gener, når man ikke kan bruge skærmfunktionerne på iOS. Mange er urimeligt dyre mens andre er tidskrævende og mere besværlige end nødvendigt at bruge på iOS i min nuværende situation.

Det skal holdes op imod, at Android tilbyder alskens bluetooth-styret periferi-udstyr, hvilket løser nogle problemer, men og skaber nye gennem andre begrænsninger.

Hertil kommer, at når vi nu har et højt besunget markedssamfund, så er det rimeligt, at vi som forbrugere også kan stille krav til så vigtige punkter som tilgængelighed, så vi får samme frie valg som alle andre.

Dette er kun den ene side af problematikken.

Den anden er de fremtidige muligheder, der er i udvikling. Her må det være lige så vigtigt at brugervenlighed og universelt design er et krav fra start til slut.

Vi har kun lige set begyndelsen til en omverdensstyring, der i fremtidens systemer bliver både enklere og langt mere integrerede.

Fremtidens digitale produkter må ikke kunne unddrage sig den inkluderende tanke som er en del af et mangfoldigt og rummeligt samfund. Netop Danmark er foregangsland for understøttelse af inklusion. Det skal også sætte sine spor i hele den digitale strategi.

Det er på tide, at vi også viser det i handling, når vi har en IT-ambassadør og får en reel mulighed for at påvirke.

Så velkommen til Danmarks nye digital-ambassadør Casper Klynge. vi er nogle, der har store forventninger til dine resultater. Lad det nu ikke være ubegrundet.

Ps: altid klar til videochat Silicon Valley/Ringsted.

 

De to nedenstende videoklip har tidligere været brugt på hjemmesiden, men her er begge de, der handler om kommunikation.

Et eksempel på styring iPad:

Ep eksempel på skriftlig kommunikation:

Om Jan Vagn Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet), Danske Handicaporganisationer (DH ‐ medlem centrale forretningsudvalg), Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg (kontaktperson), byrådsmedlem for Enhedslisten I Ringsted, formand for DH I Ringsted og for Ringsted Handicapråd.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Handicapdebat, Nyheder og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *