Afspecialisering 

Som man næsten kunne forvente var Enhedslisten det eneste parti, der stemte imod, da Ringsted kommune tirsdag aften stemte en 2% reduktion igennem af budgetter og takster på specialskoler for børn og unge med handikap.

Det værste var for mig at høre, hvordan nogle politikere var i stand til at bagatellisere beslutningen – hvordan man helt ude af trit med virkeligheden mente at det handlede om at skære lidt på lejrskoler m.v.

Virkeligheden er, at det handler afspecialisering. Tab af viden opbygget gennem mange år. Viden, der kommer børn og unge til gavn, som er i ganske særlige vanskeligheder. Børn og unge, der har brug for, at et byråd taler deres sag – og som ikke bare reducerer det til, at de børn og unge nok kan nøjes med lidt mindre – og at det er godt nok.

Om det skyldes, at denne gruppe af politikere ikke selv forstår konsekvenserne af deres handlinger eller de bare gerne vil kunne prioritere anderledes, er egentlig ligegyldigt – for begge dele er lige katastrofale.

Hvis man ville, så er der råd til at vente med at træffe de beslutninger, der blev truffet på byrådsmødet i aftes. Vente til, at der er mere overblik over konsekvenserne af hele inklusionen omkring folkeskolen. Det er – omend forkasteligt – så klart, at dagsordenen i øjeblikket er, at så mange børn som muligt skal presses ind i rammerne for folkeskolen.

Mange kommuner må på et tidspunkt erkende, at man inden for folkeskolen ikke “bare” rummer børn i store udfordringer. Det er jo på den baggrund specialviden opstår – at der er brug for den for at løse kendte problemer. Hvis den specialviden splittes for alle vinde, som konsekvensen er, når man skal spare lønkroner og man må fyre faglige kapaciteter, er det ikke noget, man bare genetablerer. Det tager tid, hvis det overhovedet er muligt.

Mange kommuner må i de kommende år erkende, at der er børn, der bliver ekskluderet ved at blive inkluderet. Enten har de brug for et andet tilbud. Et af d tilbud som Ringsted kommune lige nu råder over. Eller også er der brug for massiv ekspertviden fra højt specialiserede videnscentre, der nogen gange kan bibringe de indsatser og den viden, der skal til for at inklusionen rent faktisk også kan lykkes.

Den erkendelsesproces er kommunerne ikke nået igennem endnu. Og når de er, så er det for sent. Så har kommuner som Ringsted nemlig, efter beslutningen i går, solgt ud af arveguldet og er ude af stand til at løfte fremtidens opgaver.

Tilbage i byrådet var dette slet ikke temaet. Her var man mere optaget af, at 2% er mindre end de 4% besparelse administrationen havde anbefalet. Det er også rent regneteknisk set rigtigt. Men det er ikke ensbetydende med, at katastrofen kun har halvt så store konsekvenser – og slet ikke for de børn og unge, der bliver taberne. Taberne i et spil man ville give indtryk af handlede mere om at droppe  lejrskoler end om tab af højt specialiseret viden. Hvor er det ynkeligt.

Om Jan Vagn Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet), Danske Handicaporganisationer (DH ‐ medlem centrale forretningsudvalg), Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg (kontaktperson), byrådsmedlem for Enhedslisten I Ringsted, formand for DH I Ringsted og for Ringsted Handicapråd.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Byråd/Enhedslisten/Politik, Handicapdebat, Nyheder og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.