Tale ved overrækkelsen af årets handikappris 2017

Fredag 10. marts havde jeg den store glæde som formand for Handikaprådet at kunne uddele årets handikappris til Magnus Jønsson ved foreningernes Gallaaften i Ringsted.

Her kan du læse min tale ved overrækkelsen.

Kære Magnus

Du aner ikke, hvor meget det glæder mig at kunne overrække dig handikapprisen 2017.

Det næste, jeg fortæller er til alle de i salen, som måske ikke ved det. Du har det såkaldte Asberger Syndrom, en form for autisme. Du er uddannet på CSU i Slagelse og arbejder på TV-Glad her i byen. Du har vist kreative evner, er blevet udadvendt og laver TV, der er berigende og udstråler humor.

Du står her både som repræsentant for en gruppe mennesker, der hver dag lever med et handikap. Et usynligt handikap, der ikke er som en skjorte, du tager af, når du er træt af at have den på.

Og – du står her også som dig – der har tacklet dit handikap på en måde, så vi andre får en indsigt i, hvad et handikap også er.

Jeg glemmer aldrig din TV-udsendelse om OCD. Du fik nærmest vores kære borgmester til at tro, at han havde OCD. Han måtte vaske hænderne 7 gange, da han havde rørt ved et dørhåndtag. Ja, det lyder morsomt, men det var uhyggeligt tankevækkende – og gav stof til eftertanke.

Men ok, sjovt var det også. Og jeg ved, at borgmesteren også synes, at det var lærerigt at have besøg af dig og din kameramand.

Du inspirerer, for du bryder med forestillinger om muligheder, når de rigtige betingelser er til stede. Du sætter ord og billeder på livet med handikap. Du bryder gennem muren skabt af omgivelserne.

Handikapprisen er et symbol. Den er ikke noget specielt for Ringsted. Den uddeles mange steder – ikke bare i Danmark, men verden over. Ofte i forbindelse med FNs internationale dag for mennesker med handikap. Det har vi så valgt at gøre lidt anderledes i Ringsted med denne aften.

Både denne aften og handikapprisen sætter fokus på fællesskab. Tag imod prisen i den ånd, den er givet: styrken i mangfoldigheden. Vi vil ses, vi vil høres og vi vil være med. Det bidrager du til. Du har fortjent både gaven og de 10.000 kr. jeg nu skal prøve at overrække dig.

Rigtigt hjerteligt tillykke!

 

Nogle kan måske være interesseret i at se nogle eksempler på, hvad Magnus Jønsson har lavet for TV-Glad i Ringsted. Det er der mulighed for her:

Først klippet “Brokkerøven – cykeldød”:
Og så “Slap eller skrap” med Henrik Hvidesten:

 

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet). Aktiv i Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg, formand for DH I Ringsted. Tidligere formand for Ringsted Handicapråd og tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Nyheder og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *