Faust: Faust (“den gennemsigtige”)

Dette er den første LP med det banebrydende tyske band Faust, som udkom i 1971 og betød et gennembrud for den eksperimenterende rock.

Allerede når man ser det originale album med Faust får man en klar fornemmelse af, at her sker noget helt nyt. Såvel cover som selve pladen og teksterne er trykt på gennemsigtigt materiale – og coverfoto er ganske enkelt et røntgenbillede af en hånd. Musikken er en blanding af rock, som vi kender det tilsat tapeloops, konkrete lyde og effekter, der åbner et helt nyt univers i rocksammenhænge. Pink Floyd havde allerede i 1971 eksperimenteret med det, men hos Faust høres det endnu tydeligere, at hverken Karl Heinz Stockhausen, John Cage eller Mauricio Kagel har levet forgæves. De begik grundforskning i feltet mellem konkretlyde og musik. Faust omsætter det til lydbilleder, der skaber nye forståelser og flytter grænser for, hvad rock (og musik) kan. De har ingen intentioner om at være eller blive kaldt eksperimenterende, men det lå dybt i deres holdning, at de ville afprøve veje, ingen var gået ad før. I mange sammenhænge er gruppen da også blevet kaldt et avantgarde-band, men deres album Faust IV (1974) bød på nummeret Krautrock, der hurtigt blev et begreb for den fremstormende tyske eksperimenterende rock. Derfor er det naturligt at fastholde dem – ihvertfald med albummet Faust og de følgende to – som en af de vigtigste eksponenter for en ny stil i 70’erne, som blandt andet også banede vejen for punk og new wave.

Om Jan Vagn Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet), Danske Handicaporganisationer (DH ‐ medlem centrale forretningsudvalg), Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg (kontaktperson), byrådsmedlem for Enhedslisten I Ringsted, formand for DH I Ringsted og for Ringsted Handicapråd.
Dette indlæg blev udgivet i Hør og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.