Lidt om tilgængelighed

img_3629

I forbindelse med en renovering har Sct. Bendts Kirke i Ringsted også fået forbedret adgangsforholdene for mennesker med handicap. Det er smukt udført og har mange positive sider. En side man ofte overser er dog behovet for faglig sparring med tilgængelighedskonsulenter.

Jeg synes, det er en utrolig smuk, funktionel og harmonisk løsning, man har fundet i Sct. Bendts kirke – og jeg er meget begejstret for helhedsindtrykket. Når jeg tænker på den tidligere løsning så er denne langt bedre. Allerede når man kommer udefra giver det både et bedre visuelt indtryk end før – og det er langt lettere at komme ind  med f.eks. rollator eller kørestol.

Rampen ned i kirkerummet har en behagelig hældning og er ikke nær så stejl som den tidligere rampe, der i virkeligheden var en træplade med en kokosmåtte på.

Jeg mener dog, at der er nogle ting omkring selve udformningen, som jeg, selv om jeg ikke er fagperson, kan se som et problem. F.eks. er indgangen nu, i modsætning til tidligere, delt i to. Rampen er i den ene side, mens der er trappe i den anden. Det betyder, at der kan opstå situationer, hvor det kan være svært at skelne, hvor der er trappe og hvor der er rampe, når man kommer udefra.

img_3628

Rampen er til højre i billedet, mens der er trappe i venstre. Trods korrekt gul markering, kan der opstå situationer, hvor det kan være svært at skelne, hvor der er trappe og hvor der er rampe, når man kommer udefra.

Hverken Handicaprådet eller jeg er dog eksperter i tilgængelighed og kan ikke rådgive om, hvordan det løses, men der bør tages hånd om.

Det er en god ide, når man gør sig mange rigtig gode arkitektoniske anstrengelser, som der tydeligvis er gjort her, at man også får en professionel tilgængelighedskonsulent til at checke igennem, at alle forhold er tænkt ind. Tilgængelighed er et fagområde i sig selv og det er umuligt at gennemskue alle forhold for lægfolk som mig og for arkitekter, der mere skal tage sig af helhedsindtrykket.

Tilgængelighed er jo mere end at tænke i adgang for kørestole eller rollator. Det er f.eks. også svagtseende. De bruger også forskellige kombinationer af hjælpemidler og nogle gange kræver det meget tydelige markeringer, der både kan ses visuelt og mærkes med niveauforskydning. Det er her, jeg kan være bange for, at der kan opstå nogle farlige situationer med den valgte løsning.

img_3623

Rampen ned i kirkerummet har en behagelig hældning og er ikke nær så stejl som den tidligere rampe.

Det handler om at tilgodese al tilgængelighed. Ikke kun gangbesværede og kørestolsbrugere. Derfor bliver det vigtigt at bruge de fagkapaciteter, der er til rådighed. Det gælder ikke kun kirker, men mange andre steder. Det har jeg tidligere fortalt om i blogindlægget “Oplevelse på den Fynske Motorvej“.

Jeg glæder mig alt i alt over, at der er fundet en god helhedsløsning for tilgængeligheden til Sct. Bendts Kirke. Kirken er jo et stykke unikt Danmarkshistorie, der tiltrækker mange turister. En del af dem har også funktionsnedsættelser, der bliver tilgodeset med dette initiativ. Jeg håber derfor også, at skiltningen til denne adgangsvej bliver tydelig og at det gøres så enkel som muligt at bruge denne indgang.

Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Handicapdebat, Nyheder og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *