Jørgen Schiønning: Slangetæmmeren

 

Slangetæmmeren

Sjældent har jeg læst en så vedkommende bog om handicap skrevet af en, der selv sidder i saksen – og så er den tilmed velskrevet og let at læse… hvis man ser bort fra alle de problematikker, man som læser konfronteres med.

Hånden på hjertet: bøger om handicap skrevet af mennesker med handicap kan let blive tårepersere om livets modgang og en frygtelig skæbne. Det kan have en tendens til at virke selvudstillende og udvikle sig til noget meget navlebeskuende.

Der er dog heldigvis også en lang række undtagelser, og blandt de meget behagelige overraskelser i denne gruppe er Jørgen Schiønnings bog ”Slangetæmmeren”.

Kort fortalt er Jørgen Schiønning uddannnet læge (patolog) og har forsket i sygdommen A.L.S., der er en usædvanlig agressiv muskelsygdom. I 2003 fik Jørgen Schiønning selv konstateret A.L.S. og på rekordtid måtte han revurdere hele sit liv, arbejde og familiesituation. Han måtte tage livsvigtige beslutninger og sætte sig nye mål for, hvad han kunne, ville og turde. Han måtte i bogstaveligste forstand tæmme slangerne i sit liv. Da Jørgen Schiønning skrev bogen i 2006, kunne han kun bruge sine hænder ganske lidt fra sin elektriske kørestol med påmonteret respirator.

Når man er læge og forsker og har en undersøgende og meget videnskabelig og pragmatisk holdning til, hvordan livet skal dissekeres og forstås (Jørgen Schiønning kalder det et sted i bogen arrogant), giver det naturligvis nogle ekstra knubs, når man selv skal lære at håndtere sådan en forandring i sin livssituation.

Når man oven i købet er i stand til at se og reflektere over og forstår irrationaliteten i livet i det øjeblik, man bliver bragt i denne situation, så bliver det både spændende og vedkommende at læse om. Jørgen Schiønning gør det på en måde, der rækker langt ud over hans egen situation og gør det til en bog om nogle helt fundamentale og almene menneskelige valg. Det gør det til en bog, der er værd at læse – for alle.

Jørgen Schiønning: Slangetæmmeren

Aarhus Universitetsforlag 2007

ISBN-10: 8779343066

ISBN-13: 9788779343061

Om Jan Vagn Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet), Danske Handicaporganisationer (DH ‐ medlem centrale forretningsudvalg), Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg (kontaktperson), byrådsmedlem for Enhedslisten I Ringsted, formand for DH I Ringsted og for Ringsted Handicapråd.
Dette indlæg blev udgivet i Handicapdebat, Læs og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *