Karen Ellemann og reform af Serviceloven

Mandag 26. september kunne man læse et uddrag af en artikel fra “Mandag Morgen”. Selv om hele artiklen ikke er tilgængelig for os uden abonnement, er det nok til at fortælle, at det drejer sig om Karen Ellemanns forsøg på at reformere voksenbestemmelserne i Serviceloven:

“…Stor socialreform på vej mod forlis
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har ambitiøse planer, men intet flertal for sin bebudede reform af serviceloven. Holder hun fast i ambitionerne, ender reformen i papirkurven. Sænker hun ambitionerne, løser hun ikke den opgave, kommunerne gennem mange år har ønsket…”
(citat: Mandag Morgen, 26. september 2016).

Hvis Karen Ellemann i lighed med Manu Sareen fejler på denne opgave, skyldes det netop den utidige sammenblanding af lovarbejde og det ekstreme pres kommunerne og deres organisation KL lægger på regeringen for at gøre området “styrbart”, som man kalder det.

Måske skulle Karen Ellemann holde sig til det, hun selv officielt siger er formålet med reformen. Ifølge Karen Ellemann selv skal reformen gøre reglerne enklere, så de bliver lettere for sagsbehandlerne at administrere efter og nemmere for borgerne at gennemskue.
Reformen skal også sikre en indsats, der modsvarer borgernes behov. Der er derfor krav til kommunerne om en grundig udredning af den enkelte borgers situation samt en handleplan for hjælp, mål og opfølgning.

Endelig skal reformen give kommunerne bedre muligheder for at vurdere, hvilke indsatser der skal til for at opfylde borgerens behov for hjælp ud fra et samlet katalog over muligheder.

Kun det sidste mål kan blot tolkes lidt hen i retning af KLs “ambitioner”. Heller ikke her ligger, at ministeren skal gå efter at lyde KLs dagsorden, som er økonomisk betinget og intet har med de erklærede mål for reformen at gøre.

Netop her knækker filmen og det er allersidste udkald for ministeren, hvis hun ønsker at få forhandlingerne tilbage på sporet… det kan dog allerede være for sent, hvis ministeren holder fast i at læne sig op ad KLs erklærede mål om besparelser og de begrænsninger i borgernes retssikkerhed, det får som konsekvens.

Jeg finder det beklageligt, for det bliver en konflikt, der eskalerer for hvert fejlagtige forsøg. Der ligger for mig at se væsentlige besparelser alene i afbureaukratisering og regelforenkling, som ministeren bør gå efter – ganske i overensstemmelse med hendes egne mål. Det vil styrke borgernes retssikkerhed i stedet for at svække den, som Karen Elleman gør ved at følge KLs dagsorden.

For hver gang et udspil bliver taget af bordet, bliver KL endnu mere agressive i deres beskyldninger mod mennesker med handicap, fordi de ikke kommer igennem med deres dagsorden.

Det gør mig oprigtigt bekymret, at to ministre i træk i den grad er ude af stand til at holde sig til en fornuftig dagsorden i forsøgene på at få Serviceloven up-to-date.

Jeg tror vi alle er interesseret i en reform. Bare ikke, at det bliver KL, der skal svinge taktstokken og diktere indholdet. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har ofte sagt, at hun ønsker at genskabe tilliden mellem borger og kommune. Mener ministeren dette i fulde alvor, så bør hun ikke binde sig så tæt til KL, men holde sig på dydens smalle vej.

Den enighed, der er om at der er brug for regelforenkling og gennemskuelighed for borgere og sagsbehandlere, må ikke misbruges i den kommunale økonomitænkning. Så længe det sker, må vi stå sammen om at afvise forslaget. Ellers vil vi opleve, at kommunerne ser endnu mere på regneark end man allerede gør. Det bliver svært at opretholde retssikkerheden og dét velfærdssamfund, som hverken er umoderne eller uaktuelt og som et flertal stadig ønsker at bevare.

Sparekrav løses ikke gennem love, når de så får til hensigt at begrænse mulighederne for mennesker med handicap. Jeg sidder selv i en kommunalbestyrelse og forstår godt, at kommunerne er klemt økonomisk. Men det problem løser vi ikke ved at begrænse retssikkerheden for borgerne og ved ensidigt fokus på økonomi. Økonomien løses mere reelt ved, at kommunerne italesætter deres situation og holder fast i, at de også skal sikre borgerne den støtte, der ligger i loven, og ikke presse dem yderligere økonomisk og menneskeligt.

Serviceloven regulerer mulighederne for vores selvstændige liv med et handicap. Vi har selv et ansvar for at anskueliggøre konsekvenserne, så de bliver forståelige. Vi må holde fast i, at vil vi fortsat være aktører i eget liv, må vi gøre op med den slet skjulte økonomitænkning og begrænsning af retssikkerheden, som socialministeren tilsyneladende også ønsker med sin reform.

#muskelsvindfonden #handicapdk #dkpol #kompoldk

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet). Aktiv i Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg, formand for DH I Ringsted. Tidligere formand for Ringsted Handicapråd og tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Nyheder og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *