Det her handler om solidaritet

Min tale ved Velfærdsalliancens demonstration i Ringsted 15. september 2016 :
jan_15_sept2016Jeg kommer fra Danske Handicaporganisationer. Jeg kommer ikke kun for at fortælle, hvor slemt handicappede har det i Danmark i dag, selv om vi alle får det værre, hvis vi ikke – sammen – gør noget.

Det her handler om solidaritet. Om et fællesskab, hvor vi står sammen og bekymrer os for hinanden.
Det handler om, hvad vi kan gøre i fællesskab. For vi har meget til fælles: vi bliver alle presset. Af såkaldte “reformer”, helhedsplaner og finanslov.

Af kontanthjælpsreform, kontanthjælpsloft, førtidspensionsreform, fleksjobreform.
Det hagler ned over os med ændringer, der gør livet svært for store grupper af befolkningen.

Vi bliver også presser af kommunale budgetter som dem, der forhandles på rådhuset nu. Af KL, der vil sætte helt almindelige borgeres retssikkerhed over styr for at kommunerne selv skal bestemme. Bestemme, hvordan vores muligheder skal være.

Vi må erkende, at hvis du, du eller du bliver syg, så får I ikke bare en førtidspension. I skal gennem et langt og ydmygende forløb, hvor I sandsynligvis ender på kontanthjælp. Og hvor der nu kommer loft over.

Der er nemlig lang vej til en førtidspension – hvis det overhovedet er en mulighed. Ellers skal du udredes, vejes og vurderes – og vente på et fleksjob eller andre muligheder – som heller ikke – som slet ikke – hænger på træerne. Mange lander i den kø, der er uden arbejde – fordi vores arbejdsmarked ikke er rummeligt nok! Det er andre interesser – end at vi alle bidrager til fællesskabet, så godt vi nu kan – der tæller.

Det er et fælles problem. Det er vores fælles opgave. Jo flere vi er, jo højere vi kan råbe, fortælle, argumentere og vise, at vi står sammen, jo sværere får de ved at gennemtrumfe deres vilje.

Der er ikke noget, der gør politikere mere medgørlige, end når deres magt smuldrer. Og det gør den, når de piller ved fundamentet i det danske velfærdssamfund. Og det går hurtigt… så vi skal være på vagt. Vise styrke – sammenhold – og handle i fællesskab.

Dét har vi fælles: værne om rettigheder og muligheder for alle. At stoppe den større ulighed, de så gerne vil.
Det handler solidaritet om.
Det handler fællesskab om.
Det handler velfærd om. Tak.

Om Jan Vagn Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet), Danske Handicaporganisationer (DH ‐ medlem centrale forretningsudvalg), Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg (kontaktperson), byrådsmedlem for Enhedslisten I Ringsted, formand for DH I Ringsted og for Ringsted Handicapråd.
Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Handicapdebat, Nyheder og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.