Spørgsmål om BPA

Spørgsmål: Mht BPA og det evige pres på afskaffelse, der er på 24 timers vagter (især med respiratorbrugere). Er 24 timers vagter noget, som fonden skal kæmpe for beholdes? Og i så fald, hvordan?

Svar: Det er et meget relevant spørgsmål du rejser om BPA. Jeg tror ikke, at der har været stillet før i formandsdebatten. Derfor vil jeg gerne svare på det med det forbehold, at der er tekniske ting i, hvordan reglerne er i dag og hvordan de kan være i fremtiden. Detailspørgsmål, der måtte dukke op skal vi have vores handicappolitiske medarbejdere ind over.

Helt overordnet mener jeg 24-timers vagter skal være en ret i BPA. Jeg har jo selv BPA og er respiratorbruger og ved, hvor svært det bliver at få hverdagen til at hænge sammen uden den fleksibilitet, som 24-timers vagter giver os. Uanset om vi bruger respirator eller ej er det vigtigt at vi får mulighed for at få den størst mulige frihed i vores liv og et liv så tæt på det normale som muligt. Det er jo netop intentionen med BPA. Det er er mål også vi må forfølge og holde politikerne op på.

Du spørger også om, hvordan vi skal kæmpe for at bevare 24-timers vagterne. Det er fint, at du på den måde skuer fremad og efterspørger en løsning. Og den mangler vi helt sikkert.

Ét bud kan være, at hviletidsreglerne er fra en tid, hvor BPA ikke var opfundet. Hviletidsreglerne har til formål at beskytte ansatte mod nedslidning, og vores argument kan være, at 24 timers vagter jo typisk betyder, at så har hjælperen til gengæld ca. 23 arbejdsfri døgn i løbet af en måned, hvilket kan være en anden måde at hindre nedslidning – men vi har da fortsat ingen garanti for, at der er politikere, som vil hoppe på den argumentation. Men et job i en BPA er anderledes end andre jobs, og hviletidsreglerne er udtænkt i forhold til “andre jobs”, hvor så mange arbejdsfri døgn ikke forekommer. Jeg tror dog, at hvis vi bruger vores ressourcer rigtigt og i fællesskab udtænker, hvordan vi skal fortælle om netop den del af hviletidsbestemmelserne, vi ønsker ændret, så står vi stærkt også i befolkningen. Det er jo en ændring, der ikke koster penge men udelukkende fleksibilitet.

Som formand vil jeg tage initiativ til, at vi forsøger at få anerkendt, at formålet med hviletidsreglerne kan tilgodeses på andre måder end ved forbud mod 24 timers vagter. Her synes jeg, at det store antal fridage for handicaphjælpere måske endda endnu bedre lever op til hviletidsreglernes formål.

Vi skal huske, at vi har medlemmer, der er milevidt fra de krav, der stilles til BPA. Målgruppen skal udvides gennem kurser og f.eks. længerevarende forløb, som dem f.eks. Egmont-højskolen udbyder. De, der ikke kan få en BPA og ikke får denskal vi også rumme og støtte og sikre et liv så tæt på det normale som muligt. Det må vi aldrig glemme.

Om Jan Vagn Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet), Danske Handicaporganisationer (DH ‐ medlem centrale forretningsudvalg), Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg (kontaktperson), byrådsmedlem for Enhedslisten I Ringsted, formand for DH I Ringsted og for Ringsted Handicapråd.
Dette indlæg blev udgivet i Nyheder, Spørgsmål og Svar formandsvalg 2016. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.