Spørgsmål om frivillighed

Spørgsmål: Crewet er krumtappen i vores indsamlingsafdeling. Tusindvis af mennesker fra kontantshjælps modtagere til børsmæglere stiller op i tide og utide med sjæl, hjerteblod og en fandenivoldsk stolthed over at kunne hjælpe OS med at løfte i flok. En formand skal naturligvis være synlig, men også være mere end bare en maskot. Vi har virkelig noget at være stolte af med alt fra Cyklo til Cirkus summarum. Crewet hjælper og har altid hjulpet Muskelsvindfonden med at være og blive til den kulturinstitution som vi er idag. Vi er ikke blot en kulturinstitution i kraft af Evald Krog, men i særdeleshed fordi vi har valgt og forhåbentlig altid vil vælge kulturen som vores bedste reklame for det at have Muskelsvind. Hvordan vil en formand gøre sig her? Hvilke visioner ligger der?

Svar: Som jeg prøvede at sige på mødet tirsdag aften i Aarhus, så skylder vi vores frivillige kcrew’er stor tak for hele vores indsamlingsarbejde. Kruptappen er er derfor et meget beskrivende ord for den betydning indsatsen har for os. Betydningen rækker langt videre end at være praktiske hjælpere, der giver en hånd med ved vores arrangementer. De er også en aktiv faktor, der spiller ind på den måde vi fungerer på og er i allerhøjeste grad med til at bære ideudvikling og mangfoldigheden i vores kulturelle aktiviteter frem. Gode eksempler er vel, at vi rent faktisk har rekrutteret medarbejdere, der besidder kompetencer, vi har brug for enten i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind eller Muskelsvindfonden og som har gjort deres entre gennem frivilligheden som crew’er.
Det er klart, at en formand har en vigtig rolle som en del af det “team”, der bærer nye ideer til aktiviteter frem og er med til at vælge de ideer ud, der kan være bæredygtige og skal have muligheder for at udvikle sig. Der er jo ingen tvivl op, at vi i den tid, hvor der kun var Grøn Koncert var ekstremt sårbare på f.eks. vejr og evnen til at fastholde publikuminteresse.
Meget af den ideudvikling, der senere er sket, har taget sigte på at brede initiativer ud på flere forskellige kulturelle platforme (Grøn Koncert, Cirkus Summarum og Cyklo) og, ikke at forglemme, serviceydelser, der knytter sig til nogle af de erfaringer og kompetencer vi har oparbejdet gennem tiden (Event Safety, aktiviteter på Roskilde Festival, Center for Frivillighed og Ledelse, Musholm som socialøkonomisk virksomhed og også på nogen områder også RehabiliteringsCenter for Muskelsvind for at nævne nogle af dem, der er et aktiv for den samlede organisation eller er på vej til at blive det).
Jeg ser hverken formanden i Muskelsvindfonden som den støvede maskot, der kun hives frem ved særlige lejligheder eller den geniale leder, der sprøjter den ene geniale ide ud af hovedet efter den anden til nye spændende indsamlingsaktiviteter, men mere som et lyttende og opmærksomt menneske, der har et særligt ansvar for at gribe de ideer, der fostres mange steder i vores organisation og som har et potentiale. Formanden skal opfange og fastholde de ideer og være med til at give dem “luft under vingerne”. Jeg ser formandens rolle i alt dette som én af dem, der skal have særligt blik for ideer, der er skæve og alligevel kan have en eller form for potentiale, der kan styrke os kulturelt i bevidstheden hos befolkningen, være med til at styrke vores økonomiske uafhængighed og spredningen i vores aktiviteter. Jeg tror, der er vigtigt, at vi kan sprede os af hensyn til at vi i i fremtiden bliver mindre økonomisk sårbare. Det er vigtigt at vi kan se ideerne som relevante og at de bidrager til fællesskabet (princippet om noget for noget eller/og Plads til forskelle) og at der kommer nye til. Vi må se i øjnene, at en god ide i et årti måske slet ikke gør sig i næste – eller bliver “kørt bagud af andre aktører på området.
Oven i alt dette ser jeg formanden som den, der kan være med til at fortælle de frivillige crew’er om, hvor glade vi er for deres indsats og hvor afhængige vi er af den. Formanden skal anspore til at bidrage med nye ideer, der gør os bedre og sikrer at vi som helhed bibeholder vores rolle i danskernes bevidsthed som stædige, energiske og seje folk, der yder for vores sag. Med i dette hører formidling af vores resultater og den betydning de helt konkret har for os med neuromuskulære sygdomme.

Om Jan Vagn Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet), Danske Handicaporganisationer (DH ‐ medlem centrale forretningsudvalg), Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg (kontaktperson), byrådsmedlem for Enhedslisten I Ringsted, formand for DH I Ringsted og for Ringsted Handicapråd.
Dette indlæg blev udgivet i Spørgsmål og Svar formandsvalg 2016 og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.