Fotografering for os “med slappe arme”

Jeg har i et stykke tid været på jagt efter en enkel løsning til fotografering for os, der har svært ved at holde et kamera og alligevel gerne vil kunne fotografere selv uden at være afhængig af en hjælper til at styre kameraet.

Jeg har altid interesseret mig for at fotografere. Det har gjort, at jeg også har interesseret mig for at finde løsninger, så jeg rent faktisk kan gøre det. Det har ikke været uden hindringer, da jeg snart ikke kan løfte armene mere. Men jeg har fået nogle erfaringer, som jeg gerne vil bringe videre til andre, der har lignende handicap og, derfor kan have glæde af det.

Jeg tager en del fotos bl.a. forbindelse med mit arbejde og de øvrige ting, jeg er involveret i. Det er dog ikke professionelle og meget dyre løsninger, jeg her præsenterer. Det er i den forbindelse vigtigt at huske, at man i dag kommer langt med kameraet i en god mobiltelefon. Artiklen her er mest fokuseret på praktiske løsninger, som man så selv kan bygge videre på alt efter lyst og behov.

Jeg har siden 2013 haft en løsning, så jeg kan styre min telefon gennem joysticket på min kørestol. Telefonen, som jeg ikke kan løfte, sidder på en arm, der kan spændes på kørestolens nakkestøtte. Joysticket fungerer med en bluetooth-løsning, så kørestolens joystick kan bruges som mus ved hjælp af en omskifter, der er monteret på siden af min styreboks. Da jeg fik løsningen, var den temmelig dyr og blev bevilget som hjælpemiddel. Udviklingen går dog heldigvis hurtigt, og i dag har adskillige nyere styrebokse til kørestole indbygget bluetooth.

Min egen “nye” løsning, som jeg nu (ofte) bruger, når jeg ved, at jeg skal tage mange fotos.

Denne “gamle” løsning fungeret fint under gunstige betingelser til basale funktioner som telefonsamtaler og fotos med mobil etc. At skifte mellem stolens kørefunktioner og bruge joysticket som mus sker ved at holde den monterede knap inde, mens den afgiver 7 bip. Bippene er dog svære at høre udendørs eller hvis der er larm. Desuden blokeres alle stolens styrefunktioner når joystick’et bruges som mus. Funktionen kan kun skiftes tilbage med 7 nye bip eller ved at slukke og tænde stolen. Det gør konstruktionen sårbar, da det også tager en del tid at skifte mellem køre- og musefunktion.

Jeg har ledt efter en løsning, der gør, at stolen både kan køre og jeg kan fotografere uden at skifte om. I praksis er der altid brug for at korrigere, når et motiv skal i fokus – fx. ved at dreje stolen. Det er derfor en fordel at begge funktioner virker samtidig. En forudsætning var desuden, at det skulle desuden være enkel at montere – og ikke koste en formue.

Perixx PERIPAD-501II Wired USB Touchpad

Jeg fandt en touchpad af fabrikatet Perixx PERIPAD-501II Wired USB Touchpad. Den er ikke trådløs, men fungerer direkte med usb både på min Samsung S8+ telefon og min Samsung S5e tablet. Der er ingen opsætning og den virker på begge enheder blot usb-stikket er i. Den irriterende ledning opvejes af, hvor enkelt der er. Touchpad’en er egentlig beregnet til Windows, men kører fint på den også på Android. Der kræves et lille overgangsstik fra almindeligt usb til mine enheder, der begge kører usb-c. Perixx PERIPAD-501II Wired USB Touchpad kan herhjemme købes for under 200 kr. uden forsendelse hos bl.a. Conrad Elektronik.

Manfrotto MCLAMP Smartphone Beslag. Holderen er fjederbelastet og holder touchpad’en forsvarligt fast. Kan bl.a. købes hos www.lightpartner.dk for ca. 90 kr.

En ting er selve touchpad’en. En anden ting er, at den naturligvis skal fastgøres så den er til at bruge i den position, vi hver især har brug for. Perixx PERIPAD passer perfekt ned i en Manfrotto MCLAMP Smartphone Beslag, der kan købes for ca. 90 kr. herhjemme. Manfrotto MCLAMP har et monteringshul på bagsiden, og et i bunden. Begge passer de til til et ministativ, som fås i en del varianter alt efter, hvor meget man vil betale for det.

Der findes et utal af minifriktionsarme på markedet. Bl.a. Sinvitron® 11 inch Magic Monitor Arm + Large Super Clamp, der kan findes både hos Amazon.co.uk eller Ebay. Prisen er ca. 170 kr. excl. forsendelse.

Jeg har valgt en minifriktionsarm på ca 26 cm i max højde, der kan monteres med en clamp, der hos mig spændes fast på siden af min kørestol ved sædebunden. Selve minifriktionsarmen kan indstilles i alle mulige vinkler, så den passer optimalt. Man låser samtlige bevægelige dele med et håndtag i den position man ønsker.

En clamp er en bespænding der kan sidde på mange forskellige flader. Det kan f.eks. være en sædebund, et armlæn etc. Der er en enorm forskel på, hvordan de enkelte kørestole er konstrueret. Derfor er der heller ikke nogen entydig løsning på, hvordan man løser dette problem i den enkelte situation..

Clamp og minifriktionsarm monteret på kørestolens side. I nogle tilfælde kan de også monteres på sædebund.

Jeg har monteret hele anordningen lige til venstre for styreboksen til kørestolen, så jeg ikke skal flytte hånden ret meget for enten at køre kørestolen eller at betjene kameraet.

Jeg kan naturligvis ikke garantere, at løsningen her fungerer for alle. Drivkraften for mig har været at finde løsninger, der kan fungere for mig – og selv det er ikke noget entydigt. Nogle gange er det let, men dage, hvor jeg ikke har så mange kræfter, bliver selv gode løsninger svære at få til at fungere. Ofte vil det kræve både en del eksperimenter og også en hel del tålmodighed at vænne sig til løsningen og finde de helt rigtige indstillinger.

De fordele ved løsninger som den, jeg skitserer her, er bl.a., at det hele består af “løsdele”, der er tilgængelige for alle og anvendes til mange andre formål end netop mennesker med handicap. Det betyder at det kan gøres meget billigere end specialudviklede løsninger og at der kommer meget mere udvikling til. At det bruges af mange og det påvirker naturligvis markedsprisen. Der kommer gadgets i hobetal på markedet som både tiltaler vores dovenskab, men også kan give nogle nye muligheder for os med nedsat funktionsevne.

Et eksempel på et meget lille bluetoothtastatur, der også har touchpad. Det kan monteres i samme Manfrotto MCLAMP Smartphone Beslag, som nævnt ovenfor.

Specielt udviklede løsninger beregnet på mennesker med handicap vil ofte også være låst fast og i mindre grad tage højde for, at vores situation ændres over tid. Den løsning, jeg her skitserer, kan jo løbende ændres f.eks med en anden type touch-pad, et minitastatur eller en trådløs enhed, der i nogle situationer gør brugen nemmere.

Sonys DSC-QX10 Lens style camera.

Til sidst skal lige nævnes, at brugen af ovennævnte touchpads ikke er begrænset til kun at omfatte mobiltelefoner. Der findes en række større kameraer, der kan betjenes gennem mobilapps og wifiopsætning. Det gælder bl.a. en række traditionelle kameraer fra Sony, der kan betjenes på denne måde (det er dem, jeg selv har erfaringer med), men der findes også andre fabrikater.

Her er min Sony DSC-QX10 monteret på min mobiltelefon. Denne model er gået ud, men som nævnt i teksten erstattet af nyere modeller. Alle modellerne kan monteres på et selvstændigt stativ og er ikke afhængige af at være monteret på telefonen.

En enkel løsning er de såkaldte Sony Lens Style Kameraer, der kan monteres direkte på en mobiltelefon. Den fungerer sammen med en app fra Sony, der hedder Imaging Edge Mobile. Jeg har selv den første model Sony DSC-QX10, der nu er udgået, men stadig virker perfekt. Der er senere kommet en nyere model, DSC-QX30, der stadig leveres fra Sony. Den helt klare fordel ved den type kameraer er, at de har optisk zoom, så det er lettere at komme tæt på motivet fra en kørestol. Min gamle model har 10 x optisk zoom, mens den nyere Sony DSC-QX10 har 30 x optisk zoom.

En hjælper holder min Sony DSC-QX10 og kan bevæge sig rundt med den, mens jeg kan følge motivet på mobilens skærm.

Udover at linsen DSC-QX10 eller DSC-QX30 kan monteres på mobil eller et stativ kan man gå rundt med den i hånden blot man holder den nogenlunde lige opret på motivet. Jeg har nogen gange ladet mine hjælpere gå rundt med linsen og “guidet” hjælperen rundt for at få bedste motiv. Da den kører wifi kan man bevæge sig nogle meter væk fra telefonen uden at miste forbindelsen. Der er mange sjove muligheder med kameraer i Sony Lens Style Kamera-serie. Jeg har bl.a. eksperimenteret med at bruge DSC-QX10 på lange stænger for at få et mere overordnet perspektiv i et foto. Der er masser af muligheder for at lege.

Der findes også en model, der hedder Sony DSC-QX100, der kan bruges sammen med Sonys udskiftelige objektivserie. De udskiftelige objektiver er dog noget tungere, og man må ikke umiddelbart forvente at de kan hægtes på mobiltelefon med mindre man har et meget stabilt stativ til denne. Alle de aktuelle Sony-modeller kan ses på og købes fra Sonys egne hjemmesider.

Når man eksperimenterer med løsninger af denne slags, kan det næsten ikke undgås, at man støder ind i problemer med overgange mellem skrueforbindelser. Det kan du også komme ud for. Derfor kan det være en fordel at købe løsdelene herhjemme hos butikker, der har fornødne ekspertise og kan rådgive.

Herhjemme er der især 2 butikker, jeg har gode erfaringer med og som har velassorterede webbutikker. Det er www.vefa-foto.dk og www.lightpartner.dk. Her vil du kunne finde det meste af det, du har brug for og få rådgivning, så du ikke er lost i den jungle af muligheder, som findes.

Alle fotos © Jan Jakobsen 2019.
Der tages forbehold for ændringer i beskrevne produkter samt nævnte priser.

Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Nyheder og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *