Styring af Ipad og Iphone

 

J-Pad er et joystick til Ipad og Iphone.

J-Pad er et joystick til Ipad og Iphone.

Jeg har afprøvet og fået bevilget et lille joystick kaldet J-Pad. Som nogen måske ved er det vanskeligt at bruge både Iphone og Ipad, hvis man ikke har meget mobilitet i armene. Nu er der imidlertid kommet dette joystick, der kører Bluetooth og fungerer glimrende sammen med de indbyggede faciliteter til bevægelseshæmmede, der er i både Iphone og Ipad.

Joysticket kan styre stort set alle alle funktioner inklusiv kamera, Ibooks, filmtjenester, musiktjenester og tastatur. For mig har det også stor betydning, at det virker sammen med mine Sony-kameraer, der er wifi-styrede fra både telefon og Ipad. Det fungerer “helt efter bogen”.

J-pad har foruden joysticket to touchknapper, der et lette at bruge. De bruges til funktioner som på en mus. Det hele foregår ved at objekter på skærmen scannes. Først alle rækker ovenfra og ned. En blå markering viser hvor langt processen er nået. Den kører ned over siden til man trykker på knappen. Et tryk til højre på joysticket starter en horisontal scanning som fortsætter til man stopper.

Den blå markering fortæller, hvor på siden, man er.

Den blå markering fortæller, hvor på siden, man er.

I princippet fungerer det på den måde til man når frem der, hvor man vil.

For nogen kan det lyde som en omstændig proces, men er det eneste mulighed man har for at styre funktioner, der ikke før har været mulige, vænner man sig hurtigt til det.

Jeg synes det er en kæmpe fordel, at joysticket er løst og derfor kan bruges i flere kombinationer. Mange andre løsninger er bundet op på kørestolens joystick. Det giver en del begrænsninger. Dette joystick kan f.eks. umiddelbart tages med hen til mit sengebord og bruges sammen med min Ipad dér.

Det er måske værd også at nævne, at joysticket oplades via usb. Der er ledning, men ikke lader med. Opladning kan ske enten ved en computer eller en usb-lader. Ifølge fabrikanten kan joysticket bruges i op til 30 inden det bør genoplades.

Ingen træer vokser ind i himlen. Joysticket står f.eks. bedre fast, hvis det står på en gummidug. Det tager desuden nogen tid at blive dus med J-Pad, der har mange funktioner og kan sættes op på flere måder.

En ulempe ved den er nok, at man skal placere den på kørestolen, hvis man vil bruge den der. En foreløbig løsning, jeg har eksperimenteret med er at jeg har placeret den på låret med et velcrobånd omkring. Det er muligt, at det ikke ser “checket” ud, men rent faktisk fungerer det. Jeg vil naturligvis finde en anden løsning.

Mens jeg brugte en Android-løsning, var det naturligvis smart, at kørestolens joystick kunne bruges til at styre enhederne, men set i forhold til denne løsning havde Android-løsningen også nogle åbenlyse irritationsmomenter. For at bruge telefon eller tablet skulle jeg skifte mellem drift af kørestol  og betjening af enhederne. Det foregik ved syv klik på en knap med tilhørende bip. I støjende miljøer var det stort set umuligt – og tilkobling af lyssignal var en mulighed, men krævede ekstraudstyr. Med J-Pad-løsningen slipper jeg for disse processer. Ikke mindst hvis jeg tager fotos eller video er dette en lang bedre og mere fleksibel løsning, som jeg foretrækker. Bl.a. fordi joystick’et som tidligere nævnt nemt kan bruges i forskellige sammenhænge.

IMG_0033 (1)

Joysticket er nemt at navigere rundt med.

Jeg er alt i alt meget glad for den. Jeg har før jeg fik den været noget begrænset i min brug af såvel Ipad og telefon, men har alligevel valgt at bruge dem frem for f.eks. Android-produkter, der lettere kan styres via Bluetooth. Den integration, jeg finder mellem computer, Ipad og Iphone fungerer rigtigt godt for mig.

J-pad kan iøvrigt også bruges med Siri, og når man lærer at integrere alt dette, går det faktisk temmeligt hurtigt at bruge hele systemet. Et “langt klik” på den ene touchknap aktiverer Siri, hvilket er en kæmpe fordel. Er Ipad/Iphone ikke tilsluttet strøm kan den ikke aktiveres uden tryk på enhederne, hvilket begrænset brugen for mig.

Husk, at når jeg skriver om denne slags hjælpemidler, så kan jeg ikke garantere, at det virker til alle andre. Der kan være stor forskel i funktionsevne og dermed forskel i muligheder for at bruge udstyret. Det er blot mine erfaringer med brug af det.

J-pad fremstilles af Pretorian Technologies. Du kan læse mere om J-pad her og på hjemmesiden finde importører. http://www.pretorianuk.com/j-pad

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet). Aktiv i Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg, formand for DH I Ringsted. Tidligere formand for Ringsted Handicapråd og tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Handicapdebat, Nyheder og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *