Socialministeren og handicap

Så sent som i går var social- og indenrigsminister Karen Ellemann fremme med, at mennesker med handicap oftere end andre grupper står uden for arbejdsmarkedet. Det viser en ny analyse, som ministeren refererer til.

Det er fakta, som vi fra handicaporganisationerne længe har prøvet at give videre til både den nuværende minister og tidligere ministre.

Ministeren får det til at lyde enkelt at konvertere pensioner til ustøttet arbejde på almindelige vilkår. Det er ikke tilfældet. Det er ikke nok, at ministeren “…ved, at mennesker med handicap er mennesker med både kompetencer, erfaringer og virkelyst, og som rigtig gerne vil være med i det arbejdende fællesskab…”.

Skal det kunne lade sig gøre, er det nødvendigt med et mere nuanceret syn på handicap og nedsat funktionsevne. Gruppen er utrolig bred – for handicap er blot en fællesbetegnelse, der ikke lader sig sammenfatte i ét begreb. Det er muligt, at der er mennesker med nedsat funktionsevne, der umiddelbart kan være på arbejdsmarkedet i et ustøttet job, men det er ikke det generelle billede. Desuden tager en række af de reformer, der nu gælder, ikke de nødvendige hensyn til reelle muligheder på arbejdsmarkedet.

Der er brug for investeringer og redskaber, når ministerens vision skal blive en realitet. Både investeringer, der matcher de reelle funktionsnedsættelser, og sikrer uhindret adgang til arbejdsmarkedet og investeringer, der sikrer, at vilkårene for relevant uddannelse på relevante vilkår er til stede. Endelig er der brug for redskaber, der gør op med de fordomme, der, som ministeren også nævner, er på arbejdsmarkedet over for mennesker med handicap.

 

#jjstrø

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet). Aktiv i Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg, formand for DH I Ringsted. Tidligere formand for Ringsted Handicapråd og tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Nyheder, Strøtanker - #jjstrø og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *