Socialministeren og handicap

Så sent som i går var social- og indenrigsminister Karen Ellemann fremme med, at mennesker med handicap oftere end andre grupper står uden for arbejdsmarkedet. Det viser en ny analyse, som ministeren refererer til.

Det er fakta, som vi fra handicaporganisationerne længe har prøvet at give videre til både den nuværende minister og tidligere ministre.

Ministeren får det til at lyde enkelt at konvertere pensioner til ustøttet arbejde på almindelige vilkår. Det er ikke tilfældet. Det er ikke nok, at ministeren “…ved, at mennesker med handicap er mennesker med både kompetencer, erfaringer og virkelyst, og som rigtig gerne vil være med i det arbejdende fællesskab…”.

Skal det kunne lade sig gøre, er det nødvendigt med et mere nuanceret syn på handicap og nedsat funktionsevne. Gruppen er utrolig bred – for handicap er blot en fællesbetegnelse, der ikke lader sig sammenfatte i ét begreb. Det er muligt, at der er mennesker med nedsat funktionsevne, der umiddelbart kan være på arbejdsmarkedet i et ustøttet job, men det er ikke det generelle billede. Desuden tager en række af de reformer, der nu gælder, ikke de nødvendige hensyn til reelle muligheder på arbejdsmarkedet.

Der er brug for investeringer og redskaber, når ministerens vision skal blive en realitet. Både investeringer, der matcher de reelle funktionsnedsættelser, og sikrer uhindret adgang til arbejdsmarkedet og investeringer, der sikrer, at vilkårene for relevant uddannelse på relevante vilkår er til stede. Endelig er der brug for redskaber, der gør op med de fordomme, der, som ministeren også nævner, er på arbejdsmarkedet over for mennesker med handicap.

 

#jjstrø

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder, Strøtanker - #jjstrø og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

1 Response to Socialministeren og handicap

 1. Bjørn Svensson skriver:

  For mange år siden læste jeg et sportsresultater, som undrede mig. En blind havde vundet en konkurrence i skiskydning med et vist antal points. Det gav nogle underlige indre billeder.
  Mange år senere så jeg for første gang skiskydning for blinde i fjernsynet og det gik op for mig, at virkeligheden var lidt anderledes end mine indre billeder.
  Atleten konkurrede eksempelvis ikke med seende. Han eller hun havde også en seende skiløber med som guide i sporet og sidst men ikke mindst var der avancerede akustiske elektroniske systemer til rådighed ved skydningen.
  Ministeren er ligesom den øvrige del af det blåsorte reformflertal både argumentresistente og uden reel viden om virkeligheden. De fører politik -blandt andet på handicapområdet- uden kontakt til den virkelige verden.
  Hvis jeg var blevet sat til at lave regelsættet til skiskydning for blinde før jeg havde set det i fjernsynet var det blevet ubrugeligt.
  Det samme gælder ministerens forsøg på at tænke de handicappede ud på arbejdsmarkedet.
  Det er ikke nok at have lyst til at stå på ski eller arbejde.
  Nogle gange kræver det også “medløbere” eller avancerede hjælpemidler.
  At lysten og nogle af evnerne er der på lige fod med ikke-handicappede tvivler jeg ikke på.
  Det er mulighederne der bekymrer mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *