At styre med tanken

screenshot

I går bragte videnskabsmagasinet på DR 3 et indslag med en dreng, der har muskelsvind. Indslaget viste hvordan han kunne styre en en bil og en drone ved hjælp af hjernen. Ganske vist er det de første forsøg, men der er alligevel nogle spændende perspektiver i den forskning der foregår.

Det store spørgsmål i denne slags forskning er, om det bliver brugt til mere end eksperimenter. Der er ingen tvivl om, at der er mange muligheder, men er det også reelt noget, man vil stille til rådighed, hvis man en dag når så langt, at det kan bruges af mennesker med handicap i en hverdag.

At det teknologisk er muligt at styre ved hjælp af tanker, er dette indslag med til at bevise. Men det er ikke ensbetydende med, at der samfundsmæssigt er enighed om, at det er teknologier vi skal bruge. Jeg synes selvfølgelig, at vi skal bruge teknologien alt det vi kan, men når det kommer til spørgsmål om fordeling, er det jo ikke sikkert, at det er den måde samfundet ønsker at prioritere på. Det synes jeg er en diskussion værd inden vi stiller mennesker med handicap nogle muligheder i udsigt, som vi måske slet ikke får når det kommer til stykket.

Indslaget starter ca. 10 minutter inde i udsendelsen.

https://www.dr.dk/tv/se/videnskabsmagasinet/videnskabsmagasinet-usynligt-supervaben-og-legetoej

Om Jan V Jakobsen

Handicapaktivist og foredragsholder. Aktiv i Muskelsvindfonden (medlem repræsentantskabet). Aktiv i Enhedslistens Handicappolitiske Udvalg, formand for DH I Ringsted. Tidligere formand for Ringsted Handicapråd og tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Ringsted.
Dette indlæg blev udgivet i Om mit foredrag på facebook. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *