Enhedslisten om daginstitutionsnedlæggelser

Læserbrev: 

 

[Bragt i Dagbladet Ringsted side 4 lørdag 29. juni 2013]

Få timer før byrådsmødet tirsdag 25. juni mente man fra den kommunale forvaltnings jurister, at jeg er inhabil i sagen om kapacitetstilpasning på daginstitutionsområdet, fordi min kone er leder i en institution, der ikke var blandt dem, flertalsgruppen ville lukke. Jeg accepterer naturligvis denne juridiske vurdering, men synes da nok, at man burde være kommet med denne konklusion noget tidligere, da den kom lidt bag på mig.

Det er nu historie, da beslutningen om at lukke Stakhavegård, Benløse Børnehave og nednormere Kastaniehaven med 20 pladser blev truffet på mødet. Men da inhabiliteten hindrede Enhedslisten i at sige noget på byrådsmødet, vil vi her fortælle om vores syn på sagen.

Enhedslisten benægter ikke, at der kan være brug for ar tilpasse kapaciteten. Vi skal blot huske, at der flere gange før er sket tilpasninger. Dengang gik man ud med et målebånd og fandt på mirakuløs vis plads til flere børn. I dag er der færre børn i de enkelte institutioner end der har været. Og sådan skal det blive ved med at være. Enhedslisten vil have institutioner med normeringer på et niveau, der svarer til eller er bedre end før merindskrivningerne.

Alt for ofte underkender man betydningen af det pædagogiske arbejde i gode, sunde rammer og med den nødvendige pædagogiske indsats, som svarer til de børn, der reelt skal være i vores institutioner. Inklusion er et krav, og der gives ressourcer til den. Men er det nok? Var det hensigtsmæssigt at gennemføre denne kapacitetstilpasning før vi har overblik over de reelle ressourcer, der er brug for. Det tvivler vi på.

Krisen får skyld for meget. Også for, at der kommer færre børn i Ringsted. Men krise er mere almindeligt end opgangstider. Arbejdsløsheden stiger og den sociale situation bliver stadig mere håbløs.

Det er ikke i denne situation, at vi skal sende gode medarbejdere over i arbejdsløshedskøen, men nu, hvor den sociale situation øger behovet for indsats, vi skal opgradere det pædagogiske arbejde. Vi tror heller ikke, man tager højde for, at krisen også betyder, at flere familier flytter væk fra Københavnsområdet, hvor leveomkostningerne stiger.

Vi mener, vi har pligt til at se på nye muligheder frem for at forhaste os. Hast er dyrt både økonomisk og menneskeligt. Vi har tidligere nedlagt daginstitutioner uden stridigheder. Det er sket ved at erkende, at vi havde steder, der bygningsmæssigt var for dårlige og erstatte dem med mere tidssvarende. Netop under krise skal vi sætte beskæftigelse i gang og skabe nye og mere visionære rum for bl.a. daginstitutionsområdet.

Vores forslag ville være, at tage et mere overordnet blik på området. Tendensen til stigende børnetal og mulighederne for at skabe nye institutioner med et mere fremtidsrettet perspektiv burde være analyseret. Vores mål er en opprioritering af fysiske rammer og økonomiske midler, så de understøtter den fortsatte pædagogiske udvikling.

Vi ville støtte omdannelsen af Allindelille børnehave til 0-6 års institution og at barakbygningen på Kastaniehaven ikke fremover skulle anvendes som en del af institutionens normering. Vi ville ikke støtte nedlæggelsen af Stakhavegård og Benløse Børnehave og heller ikke støtte den borgerlige oppositions perspektivløse forslag om ledelsesmæssig sammenlægning. Vores forslag ville give en fornuftig kapacitetstilpasning og sikre overblik. I stedet fik vi et ustyrligt område med to nye private børneinstitutioner og et varsel om flere kommunale lukninger som konsekvens.

Med venlig hilsen

Jan Jakobsen

Byrådsmedlem for Enhedslisten

Dette indlæg blev udgivet i Blogindlæg, Byråd/Enhedslisten/Politik, Nyheder og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *